Броят на богатите, които притежават над 1 милиард долара в сметките си, се е покачил за една година и бележи нов рекорд.

През изминалата вече 2015 г. милиардерите по света са станали точно 2 473-ма, след като броят им се покачи със 148 души спрямо 2014 г.

Това сочат данни от анализ на компанията Wealth-X, заела се да преброи милиардерите в глобален мащаб.

Превъзходство сред броя на милиардерите има силният пол, тъй като богатите жени в областта са едва 294. Представителките на женския пол, които са натрупали капитал от над 1 милиард долара през 2015 година, са само 8 срещу 140 мъже милиардери.

Така на всеки 2,95 милиона души от населението по света се пада по един милиардер, пише Business Insider.

Според доклада богатите хора по света са станали още по-богати от преди. Процентът на парите, които притежават, е скочил с 5,3 на сто.

Общата сума от парите на всички милиардери възлиза на 7,7 трилиона долара, което е повече от брутния вътрешен продукт на държави като Франция, Обединеното кралство, Германия или Япония.

Същевременно Азия е континентът, който се е оказал най-благоприятен за натрупване на богатства през миналата година.

Броят на милиардерите тук е нараснал с малко над 15 на сто, което прави 645 милиардери. Общата стойност на парите им е с 19,6 процента повече, което прави 1,69 трилиона долара.

В същото време най-много милиардери населяват Стария континент. Въпреки ниския ръст на броя им – само 4 на сто повече спрямо 2014 г., богатите в Европа представляват близо 33 процента от общия брой на всички милиардери.

Богатите европейци притежават  2 330 милиарда долара, което бележи близо 2 процента спад в размера на сумата.

А ето какво най-често правят богатите с парите си. На първо място най-голямата страст на милиардерите е да раздават от богатствата си за благотворителност, като с филантропия се занимават над 50 на сто от богатите. А сред любимите им хобита са пътуванията и изкуството.