Централната банка на Норвегия, където излезлите вече от мода банкноти се използват по-малко откъдето и да било другаде по света, сега смята, че е време за следващата стъпка към дигиталните валути, пише Bloomberg.

Гуверньорът Оистейн Олсен, който в миналото не изглеждаше ентусиазиран относно идеята за дигитална валута, издадена от централната банка, сега казва, че може би е време да бъде проучена нуждата от такава. Банката планира през следващите две години да натрупа достатъчно познания и данни в областта, включително и чрез собствени тестове, за да се увери, че разбира "целта и последствията" от представянето на дигитална валута.

Централната банка вече прекара четири години в предварително проучване на темата, но засега е на кантар по въпроса докато други централни банки вече са много крачки напред.

Едва 3-4% от трансакциите в Норвегия се извършват с банкноти и монети, според централната банка — най-ниският дял в света. В съседна Швеция, която е сред най-напредналите в света в развитието на дигитална валута, той е 9%.Олсен подчертава, че въвеждането на дигитална валута в Норвегия няма да бъде скоро, а подобно решение ще изисква и одобрение от политиците и потенциални промени в законодателството.

В същото време Швеция може да въведе дигитална валута в рамките на следващите пет години, казват от централната банка.

Швеция иска да се откаже от парите в брой. Но това може да отнеме по-дълго време от очакваното

Швеция иска да се откаже от парите в брой. Но това може да отнеме по-дълго време от очакваното

Централната банка на страната даде сигнал, че въвеждането на дигитална крона няма да се случи преди 2026-а