Цените на петрола се покачват в петък сутринта, въпреки опасенията за световната икономика и търсенето на енергия след по-високите нива в САЩ и еврозоната.

Юлските фючърси за европейския еталон Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време се търгуват по 73,28 долара за барел, което е с 0,78 долара по-скъпо от края на предходната сесия. В четвъртък цената на тези договори се покачиха с $0,17, до $72,5 за барел.

Цената на юнските фючърсите за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се повиши към същия с $0,60, до $69,16 за барел. В резултат на предходната сесия WTI поевтиня с $0,04 - до $68,56 за барел, което бе най-ниското ценово ниво от 20 март.

В четвъртък Европейската централна банка очаквано повиши и трите си основни лихвени проценти с 25 базисни пункта. Така базовата лихвена ставка по кредитите вече е 3,75%, лихвеният процент по депозитите е 3,25%, а ставката по маржин кредитите е 4%.

В сряда Федералният резерв на САЩ също повиши основния си лихвен процент с 25 б.п., сега диапазонът му е максимумът от 2007 г. насам - 5-5,25% годишно. В същото време думите за необходимостта от по-нататъшно затягане на паричната политика изчезнаха от прессъобщението след заседанието.

Освен това стана известно, че Саудитска Арабия ще увеличи цените на петрола през юни с доставка до европейските страни, а суровината ще поевтинее за азиатските купувачи. Цените на петрола за доставка в САЩ следващия месец няма да се променят, с изключение на Arab Light, който ще поевтинее с 0,5 долара за барел, съобщи държавната петролна компания Saudi Aramco.