Петролът от еталонните световни марки в четвъртък умерено поевтинява след вчерашния подем. Пазарът продължава да оценява ръста на запасите и добива на суровината в САЩ.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се търгуват по $62,41 за барел - с 28 цента по-ниско от закриването на сесията вчера. В сряда цената на тези контракти се покачи със 71 цента до $62,69 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка март на нюйоркската стокова борса в същото време се понижава с 23 цента - до $53,78 за барел. Вчера тя се покачи с 35 цента , до $54,01 за барел.

От публикуваните вчера данни на енергийното министерство стана ясно, че запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са нараснали с 1,2 млн. барела. Експертите очакваха те да се увеличат с 3,7 млн. барела.

В същото време добивът на петрол в САЩ четвърта седмица остава на рекордното от 1983 година ниво. - 11,9 милиона барела на денонощие.

Негативно влияние върху петролния пазара в четвъртък оказва продължаващото укрепване на долара, което прави по-малко изгодни инвестициите в суровини.