Дивидентните акции в САЩ продължават да носят относително ниска доходност в сравнение с други активи, особено след като доходността на облигациите се покачва на фона на кампанията на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти. Но за инвеститорите, които все още се интересуват от дивиденти, има алтернатива: международни акции, много от които с далеч по-атрактивна доходност.

Индексът MSCI Europe наскоро се отличаваше с доходност от 3,4%, японският индекс Nikkei 225 - с 2%, а индексът MSCI Emerging Markets с 3,1%. Това на фона на дивидентна доходност от 1,6% за S&P 500.

"Извън САЩ има повече култура на връщане на капитал на акционерите чрез дивиденти, а не чрез обратно изкупуване", казва Джулиан Макманус, портфолио мениджър в Janus Henderson Investors. Той добави, че "започва да вижда как обратното изкупуване навлиза" сред компаниите в чужбина, въпреки че те не са толкова разпространени, колкото сред фирмите в САЩ.

Освен атрактивната доходност на международните акции, има аргумент, че това е добър момент за задграничните компании, които предлагат диверсификация за американските инвеститори и тези предпочитащи щатските пазари.

МакМанус посочва, че доходността от печалби - тоест печалбата на компаниите като процент от цените на техните акции - обикновено е по-ниска в САЩ, отколкото в Европа, Япония и други региони. Той го определя на около 6% за акциите в САЩ като цяло, в сравнение с 8% и повече в Европа и Обединеното кралство. Колкото по-висока е доходността, толкова по-ниска е оценката.

"Печалбите извън САЩ просто се оценяват на по-нисък коефициент", казва Макманус. "И тогава идва въпросът каква част от тези печалби ще бъдат изплатени като дивиденти. Очевидно има доказан опит, че ръководствата в Европа са склонни да изплащат по-голяма част от печалбите".

Инвеститори, които се интересуват от доходи в чужбина, трябва да имат предвид, че повечето държави налагат данък при източника върху дивиденти, изплащани на нерезиденти. Има някои други ключови разлики между фондовите пазари в САЩ и останалите световни пазари. "Съставът на индексите, по сектори, на международните пазари е много по-цикличен, отколкото в САЩ", казва Шейн Дъфи, базиран в Лондон портфолио мениджър за J.P. Morgan Asset Management.

Например материалите и енергията наскоро представляваха около 13,5% от индекса MSCI Europe, в сравнение с около 7% за индекса на САЩ. От друга страна, информационните технологии са 27,3% от индекса на САЩ, в сравнение с по-малко от 7% за европейския аналог. Най-голямото тегло за този индекс е здравеопазването с близо 17%. Друг риск, който представляват международните дивиденти, е, че те могат да бъдат по- склонни да бъдат намалени при икономически спадове.

Време ли е инвеститорите да станат по-предпазливи на щатските пазари?

Време ли е инвеститорите да станат по-предпазливи на щатските пазари?

Федералният резерв в САЩ повиши лихвите за пореден път

Алексис Деладериер, ръководител на капитала на международните развити пазари в Goldman Sachs Asset Management, приписва по-високия риск от намаляване на дивидентите в Европа на няколко фактора, включително като цяло по-ниски маржове и повече ливъридж за тези компании в сравнение с американските фирми. Европейските акции също се отличават с по- високи съотношения на изплащане на дивиденти, което се дължи отчасти на предпочитанието им за дивиденти пред обратно изкупуване.

"Всичко това взето заедно означава, че вие сте потенциално по-застрашени от намаляване на дивидентите в Европа, отколкото в САЩ в случай на спад на печалбите", казва Деладериер. В някои отношения американските инвеститори са изправени пред компромис, когато става въпрос за международни дивиденти: по-висока доходност с по-висок риск. За разлика от тях, казва Дъфи, "потокът от дивиденти в САЩ е по-умерен, но вероятно е бил по-стабилен."

По време на ранните етапи на пандемията през 2020 г. и след това много международни дивиденти бяха намалени или спрени. През 2020 г. например европейските дивиденти, с изключение на Обединеното кралство, се сринаха с 32% в щатски долари спрямо предходната година, според индекса на дивидентите на Janus Henderson.

Но изплащанията в Северна Америка, предимно от американски компании, са се увеличили с близо 3% през тази година, доказателство за тяхната цялостна стабилност.

Японските дивиденти са спаднали с 5% през 2020 г., сравнително малък спад в сравнение с други региони като Обединеното кралство, които са спаднали с 40%.

Дъфи казва, че японските компании управляват изплащанията си по-ефективно, отколкото преди. "През последните 10 години", добавя той, компаниите там са "по-фокусирани върху дистрибуцията".

Доходността на индекса Nikkei 225 от 2% беше доста над нивото от 1,6% на S&P 500, но все още далеч под някои индекси в Европа. Дивидентите на нововъзникващите пазари като цяло са някъде в средата на пакета, като индексът MSCI за този регион наскоро даде 3,1%.

Деладериер, чиито задължения включват подпомагане на управлението на фонд Goldman Sachs International Equity Income с активи от $304 милиона, казва, че намира добри възможности за доходност в сектори като инфраструктура, недвижими имоти и комунални услуги. Притежанията на фонда включват компании като Iberdrola (IBE.Spain), голяма испанска комунална компания, чиито акции наскоро постигнаха доходност от 4,25%.

Друг холдинг е Klépierre (Франция), тръст за инвестиции в недвижими имоти, който притежава и управлява търговски центрове в Европа, с доходност от около 8%.

Фондът също така държи дял във Vinci (Франция), който дава около 3,6% доходност. Той притежава платени пътища, където могат редовно да повишават таксите си, за да компенсират инфлацията. "Платените пътища са голямо предимство, защото [те имат] много дългосрочни договори, със защита от инфлация", казва Деладериер.

Тези договори осигуряват "много добра защита срещу спад при рецесия". Перспективата за икономически спад се очертава в Европа, отчасти поради войната в Украйна. Все пак Дъфи от J.P. Morgan посочва, че корпоративните баланси в Европа са в доста добра форма. "Има възможност дивидентите да бъдат по-малко засегнати в този ранен спад, отколкото по време на свързания с Covid спад", казва той.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на

финансовите пазари