За пръв път от 4 месеца насам продажбите в еврозоната регистрираха ръст след рекорден спад в безработицата, съобщиха от Блумберг.

Въз основата на индекс, който се базира на проучвания събрани от над 1000 служители на Блумберг, през август, продажбите са се повишили до 51% сравнено с месец юли, когато те възлизаха на 46.2 на сто. Показател, който надхвърля цифрата 50 сочи наличие на експанзия, съобщават от агенцията.

Потребителите ще успеят да задържат темпа на икономически  растеж в еврозоната след нарастване на разходите по корпоративни заеми предизвикани от кризата на вторичния ипотечен пазар в Щатите. Нивото на безработицата се понижи до 6.9% през юни.

Общите продажби в Германия и Франция се повишиха, като в Германия индексът нарастна от 45.9 на 53. Във Франция това повишение е в рамките на 5.4 пункта. В Италия за шести пореден месец се наблюдава спад в продажбите, като индексът клони към 46.1, понижавайки се от 47.8.

Печалбите се свиха

Нарастващите цени и повишаващата се конкуренция притиснаха продавачите на дребно. Най-голямата европейска компания, занимаваща се с търговия на дребно Carrefour SA, съобщи, че въпреки регистирания ръст ( без да се вземат в предвид продажбите на бензин във Франция) има спад в печалбите.  Avis Europe Plc,, една от големите компании, които се занимаван с коли пад наем, регистрира спад в печалбите за първата половина на годината тази седмица, тъй като цените на колите нараснаха и бе принудена да въведе намаления за своите клиенти.