Реализацията на два големи инфраструктурни проекта - Северният морски път (СМП) и Международния транспортен коридор Север-Юг (МТК) с участието на Иран и Индия - ще позволи на Русия да заеме централно място в международната търговия.Това се казва в материал, публикуван от агенция Bloomberg.

По нейни оценки, тези проекти "могат да направят Русия център на по-голямата част от международната търговия", независимо от опитите на Запада да я изолира, на фона на войната в Украйна.

Отбелязва се, че изпълнението на тези проекти с участието на Руската федерация ще намали времето за доставка на стоките до потребителите с 30-50% в сравнение с традиционния маршрут през Суецкия канал. По този вачин ще избегнат и опасностите, свързани с корабоплаването в Червено море.

На фона на тежки санкции - Русия строи два нови атомни ледоразбивача, за милиарди долари

На фона на тежки санкции - Русия строи два нови атомни ледоразбивача, за милиарди долари

Корабите ще работят във водите на Северния морски път

Изграждането на новите транспортни маршрути, освен това, ще засили "завоя" на Москва от Европа към Индия и Китай, добавя агенцията.

Както коментира пред Bloomberg бившият консултант в секретариата на Съвета за национална сигурност на Индия Вайшали Басу Шарма, благодарение на посочените два проекта, "развиващите се пазари най-накрая се освобождават от хегемонията, създадена от развитите страни".

Колко ще струва строителството на най-скъпата автомагистрала в Русия

Колко ще струва строителството на най-скъпата автомагистрала в Русия

Високоскоростното трасе ще стига до елитния курорт Сочи

Северният морски път (СМП) е корабен маршрут в руската Арктика, който минава край Северните брегове на Русия през моретата на Северния ледовит океан (Баренцово, Карско, Лаптевско, Източносибирско, Чукотка и Берингово), свързвайки в единна транспортна система европейски и далекоизточни пристанища на Русия, както и устията на плавателните за кораби сибирски реки.

Дължината на СМП от пролива Карски врата до залива Провидение е 5600 км. По маршрута се намират над 50 малки и големи пристанища. Маршрутът през СМП е само около половината от дължината на останалите морски пътища от Европа до Далечния изток.

Международния транспортен коридор Север-Юг (МТК) е мултимодален маршрут за транспортиране на пътници и товари от азиатските страни в Европа, през Русия. Той ще свързва по-конкретно: Русия, Азербайджан, Иран и Индия.