Руското правителство одобри бюджетни инвестиции в размер над 70 милиарда рубли (над 1 милиард долара по настоящия курс) за строителството на два нови атомни ледоразбивача и съответния кораб за техническото им обслужване. Съответното разпореждане е подписано днес от руския премиер Михаил Мишустин, съобщи ТАСС.

"Бюджетните инвестиции за строителството на два нови ледоразбивача (без обслужващия кораб), които ще работят във водите на Северния морски път, са планирани в размер на 58,9 милиарда рубли", се казва в правителственото съобщение. Основната част от инвестициите в ледоразбивачите ще вложат съответните компании.

Дължината на всеки от ледоразбивачите ще бъде 173,3 метра, ширината - 34 м, а водоизместимостта - 33,5 хиляди тона. Отбелязва се, че създаването на двата кораба с мощност от 60 MW всеки, се планира да завърши съответно през 2028 г. и 2030 година.

Ледоразбивачите ще могат да пробиват лед с дебелина до 3 метра. Те ще осигуряват ескорта на кораби с въглеводородни суровини (природен газ и петрол) от находищата на полуостровите Ямал и Гидан и от шелфа на Карско море, до пазарите на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион.

Отбелязва се, че понастоящем в арктическите води работят три ледоразбивача от проекта "22220" - главен, първи и втори сериен. В момента тече строителството на трети и четвърти кораб по проекта.

Освен това, бюджетните инвестиции в изграждането на многофункционалния кораб за ядрено обслужване на ледоразбивачите по проекта "22220" ще бъдат около 12,4 милиарда рубли. Строителството на този кораб трябва да приключи през 2029 г. Неговата основна задача ще бъде да осигурява презареждането на реакторните установки, които се използват в атомните ледоразбивачи по проекта "22220".

Работата по обновяването на флота от атомни ледоразбивачи се извършва по разпореждане на руския президент Владимир Путин, което той даде през май 2022 г. след среща, на която беше обсъдено развитието на руската Арктическа зона.

"Росатом" ще произвежда оборудване за най-мощния в света атомен ледоразбивач

"Росатом" ще произвежда оборудване за най-мощния в света атомен ледоразбивач

Дължината на бъдещия атомен кораб е 209,2 м, с максимална ширина 48 метра