Основните показатели на руската икономика са запазили през януари отрицателната си динамика, което се вижда от текущия доклад на Министерството на икономическото развитие. 

Брутният вътрешен продукт на страната се понижи на годишна база с 2,4% след спад с 3,5% през декември 2015-а година. На месечна база руският БВП се сви през януари с 0,1% спрямо декември.

Основните негативни фактори продължават да бъдат два - спадът на петролните цени и западните санкции, наложени спрямо Москва. Повечето  анализатори очакват, че руската икономика ще остане в рецесия за втора поредна година.

Междувременно  Централната  банка на Русия обяви, че тя повече не може да включва "оптимистичен" сценарий в своите прогнози за бъдещата парична политика, съобщават руски информационни агенции, позоваващи се на  изказване на управителя  на РЦБ Елвира Набиулина.

Традиционно Централната банка на Русия има три сценария при представяне на своите прогнози за бъдещата политика, които освен "оптимистичен", включват "базов" и "негативен" сценарий, коментира bnr.bg.

Набиулина също така отбеляза, че инфлационните рискове в Русия остават високи.