Представители на правителството на САЩ и Венецуела се срещнаха тайно тази седмица преди изтичането на облекчаването на петролните санкции тази седмица.

На срещата, която се е била а територията на Мексико Сити е била обсъдена възможността за реформи във Венецуела. Това съобщи Блумбърг, цитирайки свои източници.

САЩ предоставиха на Каракас шестмесечно освобождаване от петролни санкции миналата година, след като двете страни обсъдиха изборни реформи, които биха дали шанс на опозицията във Венецуела на предстоящия вот през юли.

Най-големият търговец на петрол в света отново се обръща към Венецуела, след облекчаването на санкциите от САЩ

Най-големият търговец на петрол в света отново се обръща към Венецуела, след облекчаването на санкциите от САЩ

Той е наел танкер, който ще бъде натоварен с венецуелски петрол през ноември

Само месеци по-късно обаче правителството на Мадуро на практика забрани на лидера на опозицията Мария Корина Мачадо да се кандидатира за длъжността, което предизвика заплахи от Вашингтон.

След отмяната на санкциите миналия октомври, Венецуела планираше да увеличи производството си на петрол от под 800 000 барела на ден до над 1 милион барела на ден. Но заплахата от връщане на санкциите висеше над държавната петролна компания PDVSA. Анализаторите прогнозират по-висок риск от недостиг на горива в страната, ако санкциите отпаднат на 18 април.

Облекчаването на санкциите помогна на Венецуела да увеличи приходите си от износ на петрол. Очакванията за тази година са 20 милиарда долара, като за сравненое те бяха общо 12 милиарда долара приходи от петрол за миналата година. Ако обаче санкциите бъдат наложени отново, перспективите ще се променят драстично.

Според анализатор от Венецуела потенциалните загуби на 2 милиарда долара само за тази година.

Но има и друго - връщането на санкциите ще засегне и САЩ, защото ще сложи край на големия внос на суров петрол от Венецуела.