Спорът между САЩ и Китай хвърля светлина върху някои краища на света, които ще спечелят от търговската война, пише Bloomberg.

Виетнам е сред държавите, които са добре позиционирани да извлекат полза от спора между двете най-големи икономики. Фондовият ѝ пазар се представя относително добре, като остава на положителна територия на фона на спада на индекса, който следи всички развиващи се пазари. Бразилия и Украйна също се намират в добра позиция.

"Сега е по-важно отвсякога да не гледаме на развиващите се пазари като един блок, а да ги диференцираме", казва Александър Улф, директор по инвестиционната стратегия в JPMorgan.

Виетнам

Както посочи и американският президент, множество компании, които попадат под удара на митата, ще преместят производството си от Китай - и множество от тях вече избраха Виетнам.

Именно тази страна може да замени Китай за САЩ за производството с ниска добавена стойност, посочва и Надер Наеми от AMP Capital Investors.

Бразилия

Бразилия вече е на ръба да се превърне в най-големият износител на соя в света, според JPMorgan. Цените подскочиха миналата седмица, след като търсенето в Китай се повишава.

Украйна

Звездите може да се нареждат и за Украйна, според Пер Хамарлунд, главен стратег в SEB. Източноевропейската нация, която изнася семки, царевица и пшеница може да се възползва от цикличното увеличение през следващите месеци и растящия интерес от Китай.

Китай не е Япония. Или как САЩ се надцениха

Китай не е Япония. Или как САЩ се надцениха

Стратегията на САЩ да се борят срещу протекционизма с още повече протекционизъм не е нова. През 1980-те я приложиха успешно спрямо Япония. Днес искат да спечелят с нея битката срещу Китай. Но сметката им няма да излезе.