Петролните цени продължават да се повишават при търговия в сряда, въпреки че страните от ОПЕК + запазиха решението си от 1 април за постепенно увеличаване на производството през май-юли тази година.

"Прегледахме ситуацията на пазара и за пореден път потвърдихме решенията, взети преди месец за производствените нива за май, юни и юли тази година." Това заяви руският вицепремиер Александър Новак пред телевизионния канал "Русия 24" след среща на министерския комитет за наблюдение на споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+.

Страните, участнички в пакта ОПЕК + на 1 юни ще разгледат ситуацията по отношение на производствените нива за август, както и като цяло до края на годината.

Днес сутринта към 9,,15 часа московско време юнските фючърси за сорта Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с 0,31 долара, до 66,73 долара за барел. По време на търговията във вторник тези контаркти поскъпнаха с 0,77 долара (1,2%) - до 66,42 долара за барел.

Юнските фючърси за американския WTI в същото време са поевтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса NYMEX с 0,26 долара - 63,20 долара за барел. По време на предишната сесия цената на WTI се вдигна с $1,03 (1,7%) - до $ 62,94 за барел.

Търговците в сряда очакват публикуването на данни за енергийните резерви в САЩ.

Американският петролен институт (API) заяви във вторник, че стоковите запасите от петрол в САЩ са се увеличили с 4,3 милиона барела миналата седмица. Според API резервите от бензин в страната са намалели с 1,3 милиона барела, а от дестилатите - с 2,4 милиона барела.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, очакват, че данните на Министерството на енергетиката на САЩ ще покажат намаляване на запасите от нефт в страната с 200 хиляди барела. Според тяхната прогноза запасите от бензин не са се променили, а на дестилатите - са намалели с 1,2 милиона барела.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува седмичния доклад за състоянието на енергийните резерви в страната по-късно в сряда.