Цените на петрола се повишиха в четвъртък след по-ранен спад, тъй като инвеститорите покриваха къси позиции преди дългия уикенд заради Великденските празници в Западна Европа и Америка. Основанат причина за това са новините, че Европейският съюз може да наложи поетапна забрана за внос на руски петрол, информира Reuters.

Фючърсите за сорта Brent поскъпнаха с 2,92 долара, или с 2,68%, при 111,70 долара за барел.

Аналогичните контракти за американския WTI затвориха сесията с 2,70 долара или 2,59% по-скъпи, при 106,95 долара за барел.

И двата договора записаха първата си седмична печалба през април. От няколко седмици цените са най-волатилните от юни 2020 г. насам.

Вестник New York Times съобщи, че Европейският съюз се движи към приемане на поетапна забрана на руския петрол, за да даде време на Германия и други страни да уредят алтернативни доставчици.

Поетапната забрана ще принуди европейските купувачи "да търсят алтернативни източници, някои от които в близко бъдеще ще бъдат изпълнени от изпусканията на стратегически петролни резерви, но в бъдеще ще са необходими повече доставки, излизащи от земята", Андрю Липоу от Lipow Oil Associates в Хюстън.

Международната енергийна агенция предупреди в сряда, че приблизително 3 милиона барела на ден руски петрол могат да бъдат блокирани от май нататък поради санкции или от купувачи, които доброволно избягват руските стоки.

Големите световни търговски къщи планират да намалят покупките на суров петрол и горива от контролираните от държавата петролни компании на Русия през май, съобщава Reuters.

Руското министерство на енергетиката заяви, че ограничава достъпа до своята статистика за производството и износа на нефт и газ.

Търговията ще да продължи да бъде "донякъде нервна", тъй като войната между Русия и Украйна продължава и докато страните преценяват дали да забранят руските доставки, каза анализаторът на Price Futures Group Фил Флин.

Според експерти от индустрията прогнозите за добив на петрол в САЩ се преразглеждат нагоре въпреки ограниченията на труда и веригата на доставки, тъй като по-високите цени стимулират повече дейности по сондажите и завършването на кладенци.

Американските петролни платформи нараснаха с две до 548 тази седмица, най-високото им ниво от април 2020 г., съобщи компанията за енергийни услуги Baker Hughes.

Администрацията на енергийната информация на САЩ съобщи в сряда, че запасите от петрол в САЩ са се повишили с над 9 милиона барела миналата седмица, дължащи се отчасти на освобождаване от стратегически резерви.

Въпреки това, от страна на търсенето, китайските рафинерии са готови да намалят преработката на суров петрол този месец с около 6%, нещо, видяно за последно в първите дни на пандемията на COVID-19 преди две години, за да облекчат натрупаните запаси от горива по време на скорошните блокирания, казаха източници на агенцията и анализатори.