Цените на петрола в четвъртък спадат след силния им подем ден преди това и през последните осем предишни сесии. Този "бичи" тренд на пазара е най-продължителен от 18 месеца насам.

Котировките за сорта Brent се покачиха след 20 декември с 20 на сто, а на WTI - с 23 на сто.

Стойността на фючърсите за Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта спадат с 60 цента до $60,81за барел. В сряда цената на този сорт скочи с $2,72 (4,63%) - до $61,44 за барел.

Февруарските фючърси за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняха до $51,73.за барел. В края на търговията на 9 януари тези контракти поскъпнаха с $2,58 (5,18%) - до $52,36 за барел.

Поддръжка за петролния пазар даде оптимизма на трейдърите по отношение на търговските преговори между САЩ и Китай. А така същи и заради съкращаване на добива в някои страни от ОПЕК.

В тази посока подействаха и данните на енергийното министерство на САЩ, според които запасите от суровината през миналата седмица са спаднали с 1,7 млн. барела. В същото време, обаче стоковите резерви от бензин са скочили с 8,1 млн. барела.

Добивът на петрол в САЩ остава на предишното си високи равнище от 11,7 млн. барела на денонощие.