Цените на петрола спадат в четвъртък след решението на министрите на страните от пакта ОПЕК + да запазят плана за увеличаване на добива на петрол с 400 хиляди барела на денонощие следващия месец.

Министрите отбелязаха, че въпреки въздействието на пандемията COVID-19, което продължава да създава известна несигурност, основите на пазара са се подобрили. И търговските запаси от петрол на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) продължават да намаляват с ускоряването на възстановяването.

Така през октомври производството ще бъде увеличено от държавите, участващи в споразумението ОПЕК + с 400 хил. барела на денонощие.

Цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време в четвъртък възлиза на 71,36 долара за барел, което е с 0,23 долара под цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поевтиняха с 0,04 долара - до 71,59 долара за барел.

В същото време октомврийските фючърси за американския WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по 68,32 долара за барел, което е с 0,27 долара под крайната цена от предишната сесия. В сряда стойността на контракти се увеличи с 0,09 долара - до 68,59 долара за барел.

"Страните от ОПЕК + не изненадаха пазара, поддържайки производството, а петролът става все по-евтин, тъй като опасенията, свързани с разпространението на нови варианти на COVID -19, остават, това оказва натиск върху глобалното търсене на петрол", - каза стоковият анализатор наVI Investment Corp. Вин Сунгил Юн. "WTI ще продължи да търгува над $ 60 за барел, но ще му бъде трудно да се издигне над $70 за барел", цитира експертът Bloomberg.