Август донесе добри новини за Китай. Вносът в страната се е увеличил за пръв път през последните две години, като процентът на импорта тръгна нагоре.

Неочакваното нарастване се дължи на вноса на въглища и други суровини, което е предпоставка да се смята, че вътрешното търсене на подобни суровини се възстановява и помага за осигуряването на балансирана основа за втората икономика в света.

Ръстът на вноса в страната е около 1.5 процента на база една година, а същевременно прогнозите на икономисти бяха понижение на процентите с около 4.9 на сто, съобщи агенция Reuters. Така се обърна тенденцията от юли, когато беше отчетен спад на вноса от 12.5 процента.

Повишението на вноса в азиатската държава през август е първият ръст от октомври 2014 година.

В същото време експортът на страната също държи положителна тенденция и бележи забавяне на спада си. През август износът се е понижил с 2.8 процента за сметка на юли, когато беше отчетен спад от 4.4 пункта.

Фактът изненада приятно анализаторите, които прогнозираха спад на износа през август от 4 процента.

Втората икономика в света регистра малко по-нисък търговски излишък от този през юли и така изненада икономистите с положителна тенденция. Сумата не оправда очакванията на анализатори, според чиито прогнози търговският излишък на страната щеше да достигне 58 милиарда долара.

Стойността през юли обаче беше 52.31 милиарда долара, като сумата за август бележи малко под стойностите на предходния месец.