Чужденците напускат Великобритания с най-бързия темп от Втората световна война насам, предаде Bloomberg. Само Лондон е загубил около 700 хил. души през последната година, показват последните изследвания. Това нанася сериозен удар върху хазната, рентиерите и шансовете за възстановяване на икономиката от най-лошия спад през последните три века.

"Рискът е хората да не се върнат, така че имаме недостиг на умения и работна ръка и губим трайно част от производството, растежа и данъчните постъпления", казва Джонатан Портес, професор по икономика в Лондонския Кингс Колидж, който изчислява, че над 1 млн. чуждестранни служители може вече да са напуснали страната. "Като се има предвид как миграцията е стимулирала икономическия растеж, особено в Лондон, това може да е лоша новина."

Риши Сунак, финансовият министър на Великобритания, и Службата за бюджетна отговорност ще се сблъскат с някои от тези реалности тази година, когато съставят бюджета, който трябва да е готов на 3 март. За хазната по-малкото чужденци в крайна сметка означава по-малко икономическа продукция и данъчни приходи за изплащане на огромните дългове, натрупани от правителството през миналата година.

Как властите във Великобритания самоубиха икономиката ѝ

Как властите във Великобритания самоубиха икономиката ѝ

И защо ще продължат да го правят в бъдеще

Този обрат в миграционните потоци също може да промени изцяло имиграционната политика на властите, след десетилетие на правителствени мерки за ограничаване на броя на имигрантите. Освен това в по-дългосрочен план това може да изостри демографския проблем, пред който е изправена не само Великобритания, но и много от водещите икономики като Германия и Япония.

Теоретичен сценарий, при който миграцията спира, вместо да се увеличава с около 100 хил. души годишно, може да струва на Великобритания около 1% от продукцията след пет години. Това би повишило бюджетния дефицит с 0,7% от брутния вътрешен продукт, въз основа на правилото, използвано от OBR, британското фискално наблюдение.

Но и цели други сектори освен производството също ще бъдат засегнати. Наемите в Лондон са паднали с 8,3% миналата година, според уебсайта за имоти Zoopla. Докато неговият директор по изследвания Грейн Гилмор не може да свърже тази тенденция с миграцията, около три четвърти от скорошните пристигащи от чужбина живеят в квартири под наем.

Същевременно е невъзможно да се каже точно колко хора са останали. Това е така, защото пандемията доведе до ограничено събиране на данни от държавата. Статистиците разчитат до голяма степен на Наблюдението на работната сила, което предполага, че населението, родено в чужбина, е намаляло с почти 900 хил. души, до 8,3 милиона през годината през третото тримесечие.

Някои казват, че истинската картина може да е далеч по-лоша. В блог публикация от миналия месец на финансирания от правителството Икономически статистически център за върхови постижения, Портес и съавторът му Майкъл О"Конър отбелязаха спад на около 1,3 милиона души. Само Лондон, изчисляват те, може да е загубил около 8% от населението си.