Цените на петрола не само паднаха с близо 40% от началото на октомври, но и са където бяха, когато групата производители от ОПЕК + започна първия си кръг от намаляване на производството през януари 2017 г.

Зад този песимизъм стоят два основни фактора. Първият произтича от прекомерния скептицизъм относно готовността на групата да намали производството. Вторият следва от негативните нагласи за глобалната перспектива, които подлежат на промяна - и ако това се случи, се очаква рязък скок.

Неотдавнашната сделка с посредничеството на Русия за намаляване на около 1,2 млн. барела на ден от глобалните доставки през януари би трябваше да стабилизира цените. Спадът им показва, че търговците не вярват, че съкращенията ще бъдат изпълнени. А трябва.

По-голямата част от намалението от сегашните нива на производство зависи от Саудитска Арабия. Нейният петролен министър обеща във Виена, че кралството ще отиде дори по-далеч, отколкото е обещало, за да намали производството, точно както през 2017 г. Историята на сделката на ОПЕК + досега показва, че тези, от които наистина има значение (Саудитска Арабия, ОАЕ, Русия ) спазиха намаленията - дори и да им отнеме малко време, за да го направят.

Цените на Брент се върнаха където бяха при първият кръг на съкращения на производството от ОПЕК+

Снимка 397555

Производството вероятно също ще продължи да пада във Венецуела, тъй като работниците бягат от страната и липсата на поддръжка на кладенци, помпи и тръбопроводи намаляват капацитета. Санкциите срещу Иран почти със сигурност ще бъдат затегнати, когато настоящите отстъпки изтекат през май, което неминуемо ще намали производството ѝ.

Така че трябва да предположим, че производството на ОПЕК + ще спадне от близо до обещаните 1,2 милиона барела дневно в началото на следващата година, дори ако целта не е достигната на 1 януари.

Производството на петрол в САЩ е нарасна много повече от очакваното през лятото, в допълнение към свръхпредлагането

Снимка 397556

Някои от стимулите за големите продажби почти сигурно идват от преразгледаните оценки на производството в САЩ. Спадът на цените започна веднага след като Министерството на енергетиката публикува данни за производството за август, което показа голям и неочакван скок в продукцията на САЩ.

Традиционното разбиране беше, че ограниченията на капацитета (липсата на тръбопроводи) ще ограничат растежа на производството до средата на 2019 г., но данните за производството на петрол в САЩ през втората половина на 2018 г. бяха преразгледани с увееличение от повече от 500 000 барела дневно през октомври и ноември. Тези ревизии със сигурност помогнаха да се разсеят крайните опасения около липсата на резервен производствен капацитет на ОПЕК.

Но тези по-високи производствени показатели сега са включени в прогнозите за търсенето и предлагането за 2019 г. И тези прогнози показват, че ако ОПЕК + намали производството, както обеща, пазарът ще бъде почти балансиран през първата половина на следващата година.

И така, какво още движи песимизма?

Прогнозите за търсенето в глобален мащаб са понижени за 2019г.

Снимка 397557

Започва да изглежда сякаш ценообразуването сеслучвана фона на в много по-слаба перспектива за търсенето, отколкото се очакваше понастоящем от основните агенции. И трите - американската енергийна информационна администрация, базираната в Париж международна агенция по енергетика и ОПЕК - са намалили прогнозите си за растеж на търсенето на петрол за 2019 г. А някои консултантски компании са много по-песимистични. Базираната във Виена JBC Energy, например очаква ръст от по-малко от милион барела на ден за ден следващата година.

Нарастващата загриженост за развитието на икономиката в световен план, бурните търговски войни, разрушителният ефект на Брекзит, последното увеличение на Федералния резерв и затварянето на американското правителство изиграха своята роля в понижаването на цените. Тези по-големи опасения подкопават настроенията по отношение на повечето активи и петролът попадна под ударите.

За разлика от 2014 г., цените на суровините и акциите сега са заключени заедно в низходяща спирала

Снимка 397558

Това предполага, че решението на настоящия спад е извън самата индустрия. Намаляването на производството може да повиши цените за кратко, но по-високите разходи за гориво само ще увеличат негативния натиск върху икономиката като цяло.

Ако икономическият песимизъм продължи и през 2019 г., очаква се цените на петрола да продължат да се понижават с намаляването на търсенето. Но ако някои от тези опасения започнат да се облекчават, възстановяването може да бъде бързо.