Въпреки че акциите, изплащащи дивиденти, изоставаха сериозно от по-силно представящите се техни технологични конкуренти по време на пандемията миналата година, "идеята за дългосрочни инвестиции остава солидна", според Ейми Арнот, портфолио мениджър в Morningstar.

Голяма част от взаимните фондове, които се специализират в тези акции, "наистина страдат от липсата на голяма експозиция към технологичния сектор", както другите фондове, казва Арнот пред Barron"s. Тези фондове, добавя тя, също са били засегнати от многото съкращения и спирания на изплащания на дивиденти миналата година, тъй като компаниите се опитаха да запазят кеша си.

От 19 февруари 2020 г., когато пазарът достигна своя пик, до дъното си на 23 март, средният дивидентен фонд има възвращаемост от минус 36,6%, срещу минус 33,5% за S&P 500, сочат данни на Morningstar. Индексът на висока дивидентна доходност на MSCI в САЩ отбеляза малко по-добър резултат, с брутна възвръщаемост от минус 32,6% за този период.

Поглеждайки към цялата година, фондът за технологични компании SPDR, който е прокси за представянето на най-големите технологични компании, донесе доходност от 43,6% през 2020 г., много над повишението от 18,4% за широкия S&P 500 или 8,7% доходност за дивидентните аристократи от S&P 500.

Арнот обаче твърди, че акциите на дивидентните фондове са оправдавали очакванията към тях, в други предизвикателни периоди.

През 41-те петгодишни периоди от 1976 до 2020 г. дивидентните акции надминаха по-широкия пазар в 25 от тях. Но както и при много други неща, по време на пандемията 2020 г. тенденцията се отклони.

"Те обикновено са се справяли най-добре по време на периоди на бавен икономически растеж и мудни пазарни възвръщаемости, като началото на този век и през 80-те години на миналия, когато стагфлацията забави възвръщаемостта на пазара", отбелязва Арнот в своята бележка от 11 януари.

За разлика от това, дивидентните фондове са изоставали от по-широкия пазар през по-голямата част от 90-те години, когато балонът на технологичните акции се надуваше. "Те са склонни да се справят най-зле през по-бурни времена, като 1995-99 г. и обикновено силния период от 2016 до 2020 г.", пише още експертът.

Арнот също така поглежда към крайната 20-годишна възвръщаемост и волатилността, измерена чрез стандартно отклонение, за дивидентните фондове. Индексът на MSCI в САЩ има 20-годишна възвръщаемост от 7,89%, срещу 7,49% за S&P 500. Този индекс на дивидентни компании също е по-малко волатилен през този период, със стандартно отклонение от 13,23, близо два процентни пункта по-добре от по-широкият пазар, който постигна 15,08.

"Акциите с над средните дивиденти обикновено се държат сравнително добре при предишни спадове на пазара", пише Арнот, посочвайки като примери четвъртото тримесечие на 1987 г., началото на 2000-те и четвъртото тримесечие на 2018 г.

Снимка 515121

Фондът T. Rowe Price Dividend Growth Fund има едногодишна възвръщаемост от 12,3%, заемайки второ място в таблицата.В допълнение към наблюденията на Арнот, Barron"s разглежда някои диведнтни фондове, които изостават от широкия индекс по представяне през последните 12 месеца и са в горната половина на Morningstar, предвид три- и петгодишната си възвръщаемост. Много от тях имат още по-силни резултати за по-дълги периоди от време.

Към 31 декември най-голямата инвестиция на фонда е технологията - 22,2% дял от портфейла, следвана от здравеопазването с 16,5% и финансите с 12,8%. Първите му две притежания са Microsoft, която дава 1% дивидентна доходност и Apple, която плаща дивидент от 0,6%. Нито една от акциите в портфейла на фонда не се отличава с висока дивидентна доходност. Но Microsoft е върнала около 36% през последната година, включително дивиденти, а Apple - около 67%.

Columbia Dividend Income Fund има годишна възвръщаемост от 9,2%. Представянето му през последното тримесечие беше подпомогнато от голямата експозиция към банковия сектор - като Bank of America, която дава 2,2% дивидентна доходност, и JPMorgan Chase с 2,7%.

"Сегментът се възползва от завъртането към стойността през тримесечието", се казва в коментара на мениджърите на фонда на уебсайта на компанията, като се добавя, че и банковите акции са помогнали.

JPMorgan Equity Income Fund (OIEIX) имаше по-труден период с възвръщаемост от 4.8% през последните 12 месеца, поставяйки го в средата на групата сред своите колеги.

Под ръководството на дългогодишния мениджър Клеър Харт, портфолиото се класира в горната половина на група на Morningstar през последните три и пет години и в топ 10% през последните 10 и 15 години.

"Недостатъчната ефективност е била предимно функция на това, което не притежаваме, а не на това, което правим", според оценка на представянето на фонда за четвъртото тримесечие от Харт и един от колегите ѝ Джейми Стайнхард.

Мениджърите също така посочиха, че Best Buy и Home Depot "са върнали част от печалбите си като дивидент, въпреки, че и двете компании отчитат двуцифрен ръст на печалбите."

Фондът се възползва от финансовите си притежания като Bank of America.

Активно управляваните фондове не са единствената възможност за инвеститорите. Има различни ETF, които обикновено следват индекс и нямат мениджър, който активно купува и продава акции.

ETF на Vanguard Dividend Appreciation ETF има едногодишна възвръщаемост от 13%, най-високо ниво сред включените в таблицата, подпомогнат от свръхниско съотношение на разходите от 0,06%.

Фондът, който се опитва да проследи Nasdaq US Dividend Achievers Select Index, наскоро притежава 212 акции със средна пазарна капитализация от около 158 милиарда долара, което му дава експозиция към големи компании.

Към 31 декември най-голяма тежест има сектора е за потребителските дискреционни стоки - 22,8%, следван от промишлеността - 20,8% и здравеопазването - 14,9%. Технологиите представляват едва 12.5% от портфейла, което показва, че дивидентният фонд не трябва да има голямо технологично наднормено тегло, за да се представя добре в момента.