Бившият главен касиер на "Алфа банк", която преди време беше придобита от "Пощенска банка", беше осъден на 15 години затвор заради кражба на над 21 милиона лева.

Според обвинението Петко Митевски е "присвоил и изнесъл" тази сума от финансовата институция, съобщава News.bg, цитирайки "24 часа".

В решението на Софийския градски съд (СГС) се посочва, че Митевски ще трябва да изплати тези пари плюс 848 хиляди лева разноски по делото на банката.

Също така обвиняемият няма да има право да заема счетоводна длъжност или ръководна позиция в държавна или общинска фирма през следващите 3 години.

Скандалът около една от най-големите кражби в банковата история на България се разрази още в края на 2011 година, когато тогавашният главен касиер беше арестуван.

По същото време от прокуратурата повдигнаха обвинение срещу него за присвояване на 21 201 000 лева, които са били изнесени от финансовата институция на три пъти за периода между 2008 и 2011 година.

Магистратите посочват, че парите били използвани от Митевски за лични нужди, а липсата им била установена след проверка.

От прокуратурата твърдят, че като главен касиер той единствено е имал ключ за главната каса, като в помещението, където се намирала тя, нямало камери.

Адвокатът на обвиняемия Георги Верамезов посочва от своя страна, че обвинението не е доказано, тъй като никой от колегите на Митевски не го е виждал да си тръгва от банката с чанти.

Също така той допълва, че в регистрите на Агенцията по вписванията няма данни за извършени сделки с движимо и недвижимо имущество от страна на бившият служител на "Алфа банк".

Засега Петко Митевски остава на свобода срещу подписка, като присъдата, издадена от СГС, може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.