Bitcoin, най-голямата и стара криптовалута, изтри 14% в неделя и поевтиня до $51 541 в неделя. Тази сутрин тя се търгува срещу $56 680 за монета. През почивните дни падна курсът и на алтернативните криптовалути.

CoinMarketCap, който следи цените на криптовалутите, цитира проблеми с електрозахранването в китайския регион Синдзян като причина за разпродажбата. Там са съсредоточени и голям брой "копачи". Главният изпълнителен директор на Ledgermatic Люк Съли посочва, че разпродажбата се дължи по-скоро на новината, отколкото на реалния ефект върху мрежата.

"Прекъсването на електрозахранването показва и една фундаментална слабост: bitcoin мрежата е децентрализирана, но това не може да се каже за копаенето на криптовалутата", допълва той.

Анализатори посочват и рязък спад на т. нар. hash rate, причинен от прекъсването. Той измерва капацитета на мрежата и определя нужната електроенергия за добива на криптовалута. Обичайно спадът на hash rate не носи със себе си спад на цената, но забавя трансакциите, посочват те.

Поевтиняването на bitcoin идва и след решението на централната банка на Турция да забрани употребата на криптовалути като метод за разплащане. Друга възможна причина е прибиране на печалби след ралито до нов рекорд, подпомогнато от публичния дебют на криптоборсата Coinbase.

Възможно е и причините да са други, а и волатилността не е чужда за криптосвета — спадът тази неделя е по-малък от записания през февруари, когато bitcoin поевтиня с над 20%.Въпреки рязкото поевтиняване, bitcoin все още е с 76% по-скъп спрямо началото на годината.

Турция забранява плащанията с bitcoin и останалите криптовалути в страната

Турция забранява плащанията с bitcoin и останалите криптовалути в страната

Ограничението влиза в сила от 30 април