Криптовалутата Bitcoin се изкачи до тримесечен връх на фона на спадащия китайски юан.

Курсът на биткойна нарасна с 4% спрямо нивото си от края на петъчната търговия - до 655,5 долара за един Bitcoin. Така дигиталните монети поскъпнаха до най-високата си от 29 юли 2016 г. стойност, показват данните, цитирани от агенция Bloomberg.

Обемът на търговията с крипотвалутата също се е покачил до седеммесечен максимум в неделя - 5,5 милиона битокйна.

На фона на поевтиняващия китайски юан, инвеститорите разглеждат влагане на средствата си в актива, запазващи к.своята ценност, обяснява интереса към дигиталните пари оперативният директор на едно от най-големите биткойн-борси в Китай - Huobi.

На борсата Huobi един биткойн се търгуваше в понеделник за 4,49 хиляди юана с премия от 2% към цената при плащане в долари. Но около 90% от операциите по покупка и продажба на биткойни се извършват в китайската валута юани.

Курсът на дигиталната валута биткойн почти възстанови стойността след срива, предизвикан от хакерската атака върху борсата Bitfinex през август.

Припомняме, хакерският удар бе нанесен на 2 август, като по съобщението на засегната борса той бе насочен само към биткойн-кошниците на потребители. От тях хакерите откраднаха 119 756 биткойна или $65 милиона по курса в деня на инцидента.

Тогава администрацията на Bitfinex реши да разпредели загубите между всички нейни потребители и приспадна от техните сметки 36% от стойността им.