Данъчните приходи в бюджета на Украйна от хазартния бизнес - който въпреки военните действия на територията на страната продължава активно да се развива - възлизат на 10,4 милиарда гривни (272,5 милиона долара) за 2023 г. Това съобщи ръководителят на комисията по финанси към Върховната рада, Даниил Гетманцев.

"Постъпленията в държавния бюджет от хазартни игри възлизат на 10,4 милиарда гривни. Нека ви напомня, че за цялата 2022 г. в бюджета са постъпили само 730 милиона гривни (19,13 милиона долара) от този бизнес", написа той в своя Telegram канал, цитиран от ТАСС. По думите му, това увеличение на приходите над 14 пъти само за година, е резултат в голяма степен от кампанията за извеждане на хазартния пазар от "сенките".

На свой ред, депутатът Ярослав Железняк подчертава, че през 2023 г. в бюджета са постъпили данъчни приходи от хазартния бизнес 51 пъти повече, отколкото през 2021 г. и 14 пъти повече, отколкото през 2022 г. Припомнят се думите на депутата Железняк през февруари 2023 г., че почти целият хазартен бизнес в страната тогава работи в "сянка", използвайки помощта на осем частни и една държавна банка.

Хазартът в Германия: Над €13 млрд. приходи за бранша, близо 5 млн. пристрастени

Хазартът в Германия: Над €13 млрд. приходи за бранша, близо 5 млн. пристрастени

Най-много пари са "заработили" игралните автомати

Хазартният бизнес в Украйна беше легализиран през август 2020 г. Оттогава в страната се води борба тази сфера да излезе от "сенките". Украински медии систематично съобщават за разкриването на мрежи от незаконни хазартни заведения.

Така, през юли 2023 г. беше съобщено, че служители на Бюрото за икономическа сигурност са открили 6 незаконни хазартни заведения в района на Киев, през август - 13 такива заведения в Киев, през декември - 33 незаконни столични казина.

Експерти от сектора обръщат внимание на факта, че десетки казина продължават да работят денонощно в украинската столица и околностите й и понастоящем.

Австралия ще забрани напълно рекламата на хазарта

Една от най-големите държави в света ще забрани напълно рекламата на хазарта

Това е най-големият източник на рекламни приходи за телевизионните компании