Фондовите пазари са на прага на нови достижения, като индексът на сините чипове S&P 500, барометър за представянето на световните борсови индекси (заемащ 50% от световната капитализация) е на по-малко от 1% от върха си при ниво от 3 993 пункта.

Междувременно щатският технологичен индекс Nasdaq 100 вече достигна най-високите си нива в историята, като те поведоха възстановяването на пазарите от дъното на 23-ти март.

Силното представяне на фондовите пазари, може да е в известна степен изненадващо, предвид на слабото представяне на икономиката и нивото на безработица в САЩ от над 10%. Най-голямата световна икономика се сви с 32.9% през второто тримесечие, което бе най-голямото ѝ свиване в историята.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

И може би инвеститорите се чудят на какво се дължи тази дислокация между финансовите пазари и реалната икономика? Отговор на този въпрос се опитват да дадат от LPL, откъдето представят четири причини, поради които борсовият пазар е толкова необвързан с икономиката.

1. Пандемията има крайна дата

На борсата се търгуват очаквания. Пазарите гледат напред и в момента фондовата борса "изразява увереност, че пандемията в крайна сметка ще приключи с ваксина и с помощта на по-добро лечение във времето", според анализаторите на LPL.

През юли анализаторът Том Лий каза, че има 133 изстрела в целта за успешна ваксина и е повече от вероятно поне един от тях да е успешен, което би довело до събитие на пазара, което да изстреля акциите до нови върхове.

В поредица от изследователски бележки, публикувани през последните дни, анализаторите на Goldman Sachs изложиха как смятат, че нещата ще изглеждат много по-добре през 2021 г. Прогнозата им за пазарите и икономиката зависи от същата критична променлива: кога ще излезе ваксината.

Новият вечен балон: Защо Wall Street вече не може да бъде оставен да фалира?

Новият вечен балон: Защо Wall Street вече не може да бъде оставен да фалира?

Съотношението на ценните книги към брутния вътрешен продукт на САЩ удари рекордната стойност от 620%

"Сега очакваме, че поне една ваксина ще бъде одобрена до края на 2020 г. и ще бъде широко разпространена до края второто тримесечие на 2021 година", пише в неделя икономистът на Goldman Sachs Джоузеф Бригс. "Ние включихме тази времева линия като основна прогноза и сега приемаме, че разходите за потребителски услуги се ускоряват през първата половина на 2021 г., тъй като потребителите възобновят дейности, които преди това биха ги изложили на риск от Covid-19."

Разходите за лично потребление представляват около 70% от икономическата активност в САЩ, а наличието на ваксина е от ключово значение за осигуряване на увереността на потребителите да се върнат там и да похарчат. И че разходите са от ключово значение за нарастването на бизнеса отново, което от своя страна ще води до повече заетост.

Увеличеният оптимизъм на Goldman относно ваксината накара компанията да увеличи прогнозата си за растеж на БВП през 2021 г. до 6,2% (от +5,6%) и понижи прогнозата си за безработица в края на 2021 г. до 6,5% (от 7,0%).

В бележка, публикувана в петък, главният стратег за американските пазари на Goldman Дейвид Костин написа, че има "по-голямо доверие" в очакванията си приходите от S&P 500 да скочат с 31% до 170 долара на акция през 2021 г. Това се случи след по-добри от прогнозите резултати за второто тримесечие, което накара водещи експерти да повишават своите оценки.

"Основният двигател на прогнозата ни за постигане на консенсус през 2021 г. са очакванията ни за икономически растеж", пише Костин. (Забележка: Костин направи това изявление, преди колегите му да преразгледат перспективите си за растеж по-високо!).

Поредният хоупинг: Удължаването на помощите в САЩ изстреля борсите

Поредният хоупинг: Удължаването на помощите в САЩ изстреля борсите

Днес единствено технологичният индекс Nasdaq е на червено, но все пак е на най-високата си стойност в историята

Goldman не е единствената инститцуия, която е по-оптимистична относно пазарните условия за 2021 година.

"През първите шест месеца на годината оценката на EPS отдолу нагоре (която е съвкупност от средната оценка на 2021 EPS за всички компании в индекса) намаля с 16.9% (до 163.38 долара от 196.70)", пише Джон Петърс от FactSet. "От 30 юни прогнозата на EPS за CY 2021 отдолу нагоре се е увеличила с 1.4% (до 165.68 долара от 163.38 долара)."

2. Ниски лихвени проценти

Въпреки че акциите са скъпи, те всъщност изглеждат евтини, когато ги сравнявате с 10-годишните държавни облигации, които дават в момента около 0.6% годишна доходност.

"Когато дисконтирате бъдещите печалби при такива ниски лихви, оценките на собствения капитал получават значителен тласък.", коментират от LPL.

Познат сценарий: Надежди за ваксина срещу коронавируса изстреляха борсите

Познат сценарий: Надежди за ваксина срещу коронавируса изстреляха борсите

Преди седмица същото направи и положителна новина от Pfizer и BioNTech

Отново това мислене е приведено в съответствие с неотдавнашния коментар на Том Лий от Fundstrat, който обясни в началото на август, че докато технологичните акции с големи оценки се търгуват при съотношение цена-печалба от 20x до 30x, това изглежда евтино в сравнение с 10-годишните облигации, която според Лий се търгува при съотношения кратни на 180х, както и корпоративни облигации с кратно от 40х.

3. Масивни парични стимули

Политиките за стимулиране и лесни пари от Федералния резерв доведоха до значително по-високо предлагане на пари, измерено чрез агрегата М2, според LPL.

"Част от тези пари са намерили дом на фондовата борса," смятат от LPL и добавят, че в исторически план растежът на паричното предлагане и цените на акциите се движат в тандем.

4. Подкрепа от победителите

Технологичните акции, които позволиха плавен преход на служителите към работа от дома, процъфтяват в настоящата пазарна среда, за което свидетелстват силните отчети за приходи от Facebook, Apple, Amazon и Alphabet в края на юли.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

"Добрата новина се простира извън тези компании, като около 40% от компаниите от S&P 500 са класифицирани като технологични, дигитални медии или електронна търговия", обясниха от LPL.

LPL напомни още на инвеститорите, че по-високите цени на акциите по време на рецесии "не са необичайни." Според изследователската фирма акциите са се повишавали през седем от последните 12 рецесии от Втората световна война, със среден ръст от 5.7%.

Така че докато основната икономика е слаба и е в процес на бавно възстановяване от най-резкия спад след Голямата депресия, не се изненадвайте, ако акциите продължат да достигат рекордни стойности.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на