Парламентът прие промените в Закона за данъка върху добавената стойност, с които налогът се понижава от 20 на 9% за туристическите услуги, автобусните екскурзии, спортните съоръжения, бирата и виното. Мярката влиза в сила от 1 август и ще е в сила до края на 2021 г. и беше приета с изменения на второ четене в Закона за местните данъци и такси.

За този ход гласуваха "Обединени патриоти", ГЕРБ и "Воля", а социалистите бяха против, както и при предишното понижаване на данъците. Според представители на БСП по този начин управляващите подтиквали хората към пиене на бира и вино.

Правителството направи първата правилна мярка до момента: понижаването на данъците

Правителството направи първата правилна мярка до момента: понижаването на данъците

Реториката на финансовото министерство обаче може да изиграе лоша шега на икономиката

Валери Симеонов контрира, че това действие не улеснява хората да давят мъката в алкохол, а подпомага най-засегнатите отрасли на местната икономика. Той припомни, че концентратите не могат да бъдат с намален данък.

Същевременно според Симеонов понижената ставка на ДДС за ресторантите вече дава позитивни ефекти. "С бирата и виното ще завършим този свой жест в подкрепа на бизнеса", каза той.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова беше сред представителите на ГЕРБ, които не подкрепиха мярката. Според нея по този начин се нарушават евродирективи. "Принципно не съм съгласна с промяната на ставката по ДДС", каза тя още вчера, като не участва в разглеждането на текстовете в оглавяваната от нея комисия.