Американските акции постигнаха немислимото и докоснаха нов връх след навлизането в мечи пазар, започнало през март. И все пак има знаци, че поне някои лидери на корпоративна Америка са скептични относно устойчивостта на ралито, което покачи S&P 500 с 51%, пише CNN.

Главни изпълнителни директор, водещи акционери и други старши мениджъри разпродават акции. Така наречените инсайдъри са продали акции за над $50 млрд. от началото на май досега, според TrimTabs Investment Research. Август е напът да се превърне в третия месец от последните четири, в който продажбите от инсайдери надхвърлят $15 млрд., според TrimTabs. Подобен темп не е виждан от 2006 г. насам.

Темпът може да е предупредителен знак за растящия пазар, тъй като инсайдерите, по дефиниция, имат повече информация за истинското здравословно състояние на компаниите отколкото средния инвеститор. И ако бяха убедени в ралито на пазарите, много от тях нямаше да продават сега. А те се запътват към изхода точно сега."Ако сте мениджър и виждате предизвикателната икономическа среда, пазарът ви дава подарък с това бързо възстановяване", казва Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group.

Другите инвеститори пък се запътват отново към пазара. В същото време индексът Fear & Greed на CNN е солидно в "алчна" територия, а редица метрики за оценка на S&P 500 са далеч над историческите средни нива.

Защо инсайдерите продават? Никой не знае

Трябва да подчертаем, че докато инсайдерите трябва да документират кога продават и купуват акции, те не са задължени да посочват защо. Така не можем да кажем дали те продават, защото се опасяват от балон или просто защото се нуждаят от средства за покупката на ново жилище например.

Въпреки кризата и политическата несигурност: S&P 500 удари нов исторически рекорд

Въпреки кризата и политическата несигурност: S&P 500 удари нов исторически рекорд

Индексът премина през най-краткия си мечи пазар в историята, но може ли да продължи нагоре?