След като вчера властите в САЩ обещаха увеличаване на правителствените помощи за икономиката - ход, който се очакваше, предвид наближаващите индекси, - борсовите пазари получиха свежа доза оптимизъм, която изстреля индекса S&P 500 с 0,23% нагоре, до 3389,78 пункта. Това е най-високата му стойност в историята, по-висока даже и от постигнатата на 9 февруари тази година.

Така, като се включи дори и спада от април, S&P 500 е постигнал растеж от 4,9% от началото на годината. Освен това тази и предишната пикови стойности бяха постигнати в рамките на едва 126 търговски дни, което прави свиването на борсата най-краткия мечи пазар в историята.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

Доброто представяне на индекса идва на фона на тежко състояние на икономиката. Безработицата все още е над 10%, а възстановяването не е толкова скоростно, колкото анализаторите се надяваха. От друга страна, политическата несигурност покрай президентските избори в САЩ расте, а пандемията все още не отминава. Напротив, броят на болните продължава да се покачва.

"Политиците живеят днес, а Wall Streetс се фокусира върху бъдещето", каза главният инвестиционен стратег на CFRA Сам Стовал пред Reuters. "Има огромно количество парични и фискални стимули и расте увереността, че фармацевтичните компании се приближават към откриването на ваксина."

До момента Федералният резерв е обещал изкупуване на рискови активи на стойност 3 трилиона долара - най-голямата финансова помощ в историята. Сред тях са и корпоративни облигации, дори и с най-ниския инвестиционен рейтинг. Затова и трейдърите всъщност не се "борят срещу централната банка", а изкупуват масово ценни книги.

По-рано тази година и изследване показа, че възстановяването на борсите се дължи именно на интервенцията на Федералния резерв, а не на стабилния икономически фундамент. Всъщност реалността показва, че пазарите имат всички причини да останат потиснати за дълго време, каквото се случи след избухването на Голямата депресия.

Как властите в Китай създадоха еквивалента на "манията по лалетата" на борсите

Как властите в Китай създадоха еквивалента на "манията по лалетата" на борсите

Шанхайският съставен индекс отбеляза 5-годишен рекорд в растежа

Затова и днес индексът S&P 500 се търгува срещу 24,5 пъти по бъдещата доходност на бизнесите в него, което е равнище, видяно за последен път по време на дотком балона от 2000 г.

"Много от потенциалните добри новини вече са включени в калкулацията на пазарите и оценките им започват да изглеждат разтегнати", писа старши портфолио мениджърът в Nuveen Боб Дол. Това означава, че в близко бъдеще борсите едва ли ще реагират чак толкова експлозивно на позитивните сигнали, тъй като те вече са станали част от калкулацията на цените на акциите.