Главният изпълнителен директор на Amazon .com Inc. Джеф Безос подкрепя повишаването на данъците на американските компании и желанието на президента Джо Байдън да се съсредоточи значителните разходи за инфраструктурата на страната.

Ръководителят на най-големия интернет търговец на дребно пише за това в служебна бележка, цитирана от The Wall Street Journal.

"Разбираме, че тази инвестиция ще изисква отстъпки от всички страни", пише Безос. Той казва, че Amazon "подкрепя увеличаването на корпоративния данък" и очаква правителството да постигне напредък по осъществяване на плана.

Главен изпълнителен директор на Salesforce.com Inc. Марк Бениоф като цяло подкрепя позицията на Безос. Той обаче отбеляза, че всякакви промени в данъците трябва да отразяват по-широко нивата на данъчно облагане в света.

"В случая със Съединените щати вероятно ще трябва да преосмислим и обсъдим какви данъчни ставки трябва да бъдат, но трябва да балансираме това с възможностите на Съединените щати и необходимостта да бъдем глобално конкурентоспособни", каза той на проява на Световния икономически форум.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелен заяви по-рано тази седмица, че е за определяне на минимална ставка на корпоративния данък в света. "Работим със страните от Г-20, за да се споразумеем за глобална минимална ставка на корпоративния данък, която може да спре надпреварата за отстъпки (конкуренция между държавите за инвестиции чрез облекчаване на данъчния режим)", каза по-специално тя.

Припомняме, в края на март президентът на САЩ представи план за развитие на инфраструктурата на страната на стойност над 2 трилиона долара, който възнамерява да реализира чрез увеличение на данъците.

По-специално, 621 милиарда долара ще бъдат отпуснати за модернизиране на транспортната инфраструктура, 300 милиарда долара за подкрепа на индустриалния сектор, 213 милиарда долара за ремонт и изграждане на жилища на достъпни цени и 100 милиарда долара за развитие на широколентови мрежи. Планът включва и въвеждането на нов стандарт за енергийния сектор за намаляване на секторните емисии до нула до 2035 г.

Предложенията на Байдън ще струват $2 трилиона за осем години. Те се планират да бъдат покрити в рамките на 15 години чрез повишаване на корпоративния данък в страната на 28% от 21%, както и увеличаване на данъка върху доходите на американски компании, които те получават в чужбина. Освен това ще бъде по-трудно за чуждестранните компании с операции в САЩ да се възползват от прехвърлянето на печалби в страни с по-ниски данъчни ставки.