Ако не сте забелязали, зеленото знаме се развява за оптимистичните инвеститори повече от година. От началото на 2023 г. вечният Dow Jones Industrial Average, бенчмаркът S&P 500 и Nasdaq Composite са спечелили съответно 18%, 35% , и 56%, както и изтласкани до рекордни върхове при затваряне. Не може да се отрече, че бичият пазар е в разгара си.

Но за разлика от бичи пазари от миналото, сегашният може да не е тук още дълго. Това е посланието, дадено на Уолстрийт от един исторически безупречен инструмент за икономическо прогнозиране.

Този инструмент за прогнозиране на рецесията никога не е грешал

Разбира се, инвеститорите трябва да са наясно, че няма такова нещо като "гаранция", когато става въпрос за прогнозни индикатори и инструменти за прогнозиране. Ако имаше такъв инструмент, можете да сте сигурни, че всеки професионален инвеститор и инвеститор на дребно щеше да разчита на него досега.

Има обаче много малка група индикатори, които имат странна история на силна (или идеална) корелация с движения нагоре или надолу на фондовия пазар. Водещият икономически индекс на Conference Board (LEI) е един такъв инструмент за прогнозиране, който през 65-годишната си история има безупречен опит.

Икономист: САЩ ги грози 85% риск за рецесия - най-високата вероятност след Световната финансова криза

Икономист: САЩ ги грози 85% риск за рецесия - най-високата вероятност след Световната финансова криза

През 2024 г. вероятността за рецесия са доста голяма

LEI е 10-компонентен индекс, който се отчита ежемесечно - обикновено през третата седмица от месеца. Три от входните данни са финансови по естество и включват собствения му водещ кредитен индекс, както и възвръщаемостта на индекса S&P 500. Останалите седем входни данни са нефинансови и се състоят от средни седмични първоначални молби за безработица, ISM производствен индекс за нови поръчки и средни потребителски очаквания за бизнес условия, за да споменем няколко.

Целта е проста. Това е "прогнозна променлива, която предвижда повратни точки в бизнес цикъла с около седем месеца", според Conference Board.

Въпреки че повишенията или спадовете на LEI се отчитат на базата на последните шест месеца, сравняването на тенденциите от година към година и месец към месец често може да бъде по-ценно за икономистите и общността на инвеститорите. LEI е намалял с 0,3% през март 2024 г. спрямо предходния месец и се е понижил през 23 от последните 24 (отчетени) месеца.

Исторически скромният спад на LEI от 0,1% до 3,9% на годишна база послужи като предупредителна история за Уолстрийт, но не предлага никакви насоки за това какво следва за американската икономика или фондовия пазар. Въпреки това, всеки път, когато LEI на Conference Board надмине годишен спад от 4% в историята си, датираща от 1959 г., САЩ не след дълго изпада в рецесия. В момента LEI е намалял с повече от 5% на годишна база, считано от март 2024 г.

Положителната страна е, че мащабът на спада спрямо предходната година намалява. Независимо от това, никога не е имало годишен спад от 4% или повече в LEI, датиращ отпреди повече от шест десетилетия, когато американската икономика не се свива.

Въпреки че Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq Composite не са обвързани с представянето на щатската икономика, корпоративните печалби наистина са склонни да се понижават с разширяването и свиването на американската и глобалната икономика. Две трети от спадовете на S&P 500 от върха до дъното са настъпили след, а не преди САЩ да навлезе в рецесия, обявена от Националното бюро за икономически изследвания (NBER).

С други думи, историята предвещава предстоящ спад за американската икономика и потенциален срив за фондовия пазар.

Честно казано, LEI на Conference Board далеч не е единственият инструмент за прогнозиране, който служи като предупреждение за Уолстрийт в момента. Значителен спад в американското парично предлагане M2 за първи път след Голямата депресия, съчетано с едно от най-високите показания за съотношението цена-печалба на S&P 500 на Шилер за 154 години, предполага, че Dow, S&P 500 и Nasdaq могат да бъдат насилствено изтласкани от пиедесталите си по всяко време.

Въпреки че това може да не е това, което инвеститорите искат да чуят, търпението и перспективата могат да променят всичко. И макар че рецесиите могат да бъдат страшни и да доведат до по-висока безработица и временно по-слаб растеж на заплатите за работниците, в крайна сметка те са нормална и неизбежна част от икономическия цикъл. По-важното е, че те не издържат много дълго.

От края на Втората световна война през септември 1945 г. имаше дузина рецесии, обявени от NBER. Девет от тези спадове бяха разрешени за по-малко от 12 месеца, като нито един от останалите три не надхвърли 18 месеца.

В балон ли са щатските индекси?

В балон ли са щатските индекси?

Търсенията в Google за думите "фондов балон" достигнаха най-високото си ниво от януари 2022 година

От другата страна на монетата, повечето икономически експанзии през последните 78 години и промени са надхвърлили границата от една година. Всъщност два периода на растеж се задържаха повече от десетилетие. Правенето на крачка назад и разбирането на важността на дългосрочния подход прави тези неизбежни спадове в американската икономиката по-управляеми.

Интересното е, че виждаме същата тази корелация на Wall Street с Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и Nasdaq Composite.

Въз основа на набор от данни, публикуван миналата година от изследователи от Bespoke Investment Group, е имало 27 отделни мечи и бичи пазари в S&P 500 от началото на Голямата депресия през септември 1929 г. Като цяло 13 бичи пазара са се задържали по-дълго от най-дългият мечи пазар.

Освен това, средният мечи пазар на S&P 500 е продължил само 286 календарни дни за период от 94 години. За сравнение, типичният бичи пазар на S&P 500 е издържал 1011 календарни дни, или приблизително 3,5 пъти повече.

Въпреки че никога няма да можем да предвидим с някаква точност кога ще настъпят корекции или сривове на фондовия пазар, колко дълго ще продължат или колко рязък ще бъде крайният спад, историята ясно показва, че всеки спад в широкия базирани индекси в крайна сметка (ключова дума!) се възстановява. Ако имате способността да инвестирате в дългосрочен план, перспективата може да бъде мощен съюзник.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.