Рецесията вероятно ще удари икономиката на САЩ през 2024 г. смята икономистът Дейвид Розенберг, базарайки мнението си на нов икономически модел. Розенберг описва това като "Пълен модел" - икономическият индикатор предполага, че има 85% шанс за настъпване на рецесия през следващите 12 месеца. Това е най-големият риск в това отношение от Световната финансова криза през 2008 г., пише Business Insider.

Моделът се основава на документ на Националното бюро за икономически изследвания (NBER) и се състои от индекси на финансовите условия, коефициент на обслужване на дълга, чуждестранни срочни спредове и ниво на кривата на доходност.

През 2023 г. този модел предполага само 12% шанс за рецесия, а сега индикаторът на кривата на доходност казва, че шансовете за рецесия са били 50% по това време.

"През 2024 г. вероятността за рецесия са доста голяма", каза Розенберг. Ако рецесията се материализира, това вероятно ще бъде катастрофално за фондовия пазар, смята още той.

"Рецесиите са неразделна част от бизнес цикъла и почти винаги идват след цикъла на повишаване на лихвените проценти на Фед, който продължава след точката на обръщане на кривата на доходност", коментира Розенберг.

Моделът, използван от Розенберг, също помага да се обясни защо внимателно проследяваният индикатор на кривата на доходност досега е бил неточен при прогнозиране на рецесия.

Най-голямата икономика САЩ ще бъде ударена от рецесия през 2024-а, а Фед ще намали лихвите рязко

Най-голямата икономика ще бъде ударена от рецесия през 2024-а, а Фед ще намали лихвите рязко

Според UBS Фед ще отговори на падащата инфлация и икономическия спад, като намали лихвите с впечатляващите 275 базисни пункта

В края на миналата година швейцарската банка UBS прогнозира, че икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през тази година и това ще доведе до рязко намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв.

Според UBS Фед ще отговори на падащата инфлация и икономическия спад, като намали лихвите с впечатляващите 275 базисни пункта - близо четири пъти, в сравнение с намалението от 75 базисни пункта, което пазарът очаква в момента, според инструментът Fedwatch на CME Group.

Три знака, че икономиката на САЩ е пред рецесия

Три знака, че икономиката на САЩ е пред рецесия

Много рискове ще окажат влияние върху потребителските навици