Курсът на златото може да скочи до 1500 долара за тройунция. Според анализатора Рон Уилямс от компанията RW Market Advisory предстоящите президентски избори в Щатите ще предизвикат аномалия на нормалните пазарни движения, като инвеститорите ще стоят далеч от рисковите активи през дните около вота на 8 ноември.

От началото на годината златото е поскъпнало с 20%, като стойността му достигна своя пик в средата на юли, а през октомври се сви леко.

През този месец цената беше ударена от редица фактори, включително коментарите на Федералния резерв на Щатите за очакваното повишаване на лихвите и по-добрите от очакваното резултати за най-голямата икономика.

По думите на Уилямс настоящото ниво на стойността на златото позволява в следващите дни то да поскъпне до ниво от 1500 долара за тройунция.  

Експертите на Wells Fargo обаче очакват точно обратното. Според тях поевтиняването на жълтия метал през октомври ще продължи и през следващите седмици. Техните прогнози са за спад до равнище от 1050 долара за тройунция.