Индексът S&P 500 е на прага на пето поредно месечно повишение през юли. Това е реалност, която малцина на Уолстрийт очакваха само преди осем месеца. В резултат на това изглежда, че един по един капиталовите анализатори в големите банки променят своите цели за S&P 500.

С толкова много хора, които преразглеждат предположенията си за пазарите и икономиката, един анализатор, който е оптимистичен от месеци, вижда възможност да обмисли какво е сгрешил Уолстрийт през 2023 г. - и по този начин да определи потенциалните екзистенциални заплахи за ралито, което може да предстои.

Джавад Миан, дългогодишен професионалист по финансовите пазари и основател на Stray Reflections, каза, че професионалните инвеститори и икономисти като цяло подценяват колко издръжливи биха били американските корпорации и американските потребители, както и по-широката икономика на САЩ на по-високи лихвени проценти.

В същото време те не успяха да оценят напълно способността на инфлацията да увеличи корпоративните печалби в дългосрочен план. Досега акциите се оказаха устойчиви на по-висока доходност на облигациите през 2023 г., но това не означава, че винаги ще бъдат.

Тези неща са странни на финансовите пазари в момента

Тези неща са странни на финансовите пазари в момента

Накъде е насочен погледът на инвеститорите?

Миан вярва, че нарастващата реална доходност може в крайна сметка да надмине "повратната точка", която би изпратила оценките на акциите в САЩ рязко надолу. "Мисля, че това, което се случва, е, че колективно откриваме колко високи могат да бъдат лихвените проценти, преди икономиката да се счупи", каза той.

"Мисля, че 10-годишната доходност се насочва към 5%. И нюансираното мнение тук е, че пътят нагоре не е обезпокоителен... но в един момент ще достигнем ниво, което е твърде много", добави Миан по време на телефонно интервю с MarketWatch.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации TMUBMUSD10Y, 3,985%, възлизаше на 3,955% на 28 юли.

След точката, от която няма връщане

Федералният резерв повиши своя лихвен процент до най-високото си ниво от 22 години по-рано тази седмица и по-нататъшните повишения със сигурност биха могли да повишат доходността на дългосрочните облигации, каза Миан. Но ударът, който тласка пазарите над скалата, лесно може да дойде и от някъде другаде.

Например: Чуждестранните инвеститори, особено тези в Япония, биха могли да изберат да изхвърлят американските държавни облигации сега, когато са привлечени от по-привлекателна доходност у дома.

Инвеститорите получиха малка представа как може да изглежда това в четвъртък следобед, когато заглавие за плановете на Централната банка на Япония да разхлаби хватката си върху пазара на държавни облигации изпрати доходността на 30-годишните държавни облигации на север от 4%, което предизвика разпродажба на акциите, което доведе до прекъсване на 13-дневна печеливша серия от Dow Jones Industrial Average.

Доходността на 10-годишните японски държавни облигации достигна най-високите си нива от 2014 г. в петък, след като BOJ потвърди тези доклади по време на юлската си политическа среща.

Корпоративните печалби са друг пъзел

Въпреки че е важно за инвеститорите да наблюдават подобни заплахи на пазара на облигации, доходността не съществува във вакуум. Корпоративните печалби са друга важна част от пъзела.

По-високата доходност прави облигациите по-привлекателни за инвеститорите, помагайки за намаляване на привлекателността на акциите, но те също така увеличават разходите по заеми за корпорациите, потенциално намалявайки печалбите и принуждавайки компаниите да съкращават служители или да предприемат други мерки за затягане на коланите.

Пред колкото по-голям натиск са изправени компаниите, от нарастващите разходи за заеми, толкова по-вероятно е да трябва да предприемат повече мерки за намаляване на разходите, като съкращаване на служители. "Като цяло, ако доходността се повиши, това би трябвало да окаже натиск надолу върху коефициентите.

Това със сигурност е риск за фондовия пазар", каза Джеймс Сейнт Обин, главен инвестиционен директор на Sierra Investment Management, по време на телефонно интервю за MarketWatch.

Поне засега изглежда, че акциите могат да продължат да се движат по тази вълна на инерция, дори ако оценките вече изглеждат малко разтегнати спрямо скорошната история, каза Сейнт Обин.

Предстои загубено десетилетие на щатските пазари?

Предстои загубено десетилетие на щатските пазари?

Според някои експерти, налице са сериозни предпоставки да видим "загубено десетилетие" през следващите години

За да продължи това обаче, корпоративните печалби ще трябва да бъдат в крак с все по-оптимистичните очаквания. Оценките на акциите изглеждат вече високи, въз основа на съотношението цена/печалба, едно от любимите кратни на Уолстрийт за определяне колко скъп или евтин изглежда пазарът.

Прогнозното 12-месечно съотношение цена/печалба за индекса S&P 500 в момента възлиза на 19,4. Това вече е по-високо от петгодишната средна стойност от 18,6 и 10-годишната средна стойност от 17,4, според данните на FactSet.

В момента инвеститорите са склонни да толерират това, защото очакват корпоративните печалби да нараснат значително през следващите години, въпреки че се очаква печалбите да се свият със 7% през настоящото тримесечие, приключило през юни, което ще доведе до трето поредно тримесечие на отрицателен растеж на печалбите.

Но през 2024 г. се очаква годишният ръст на печалбите да набъбне до 12,6%. Ако компаниите изпълнят или надминат тези очаквания, акциите вероятно ще задържат печалбите си, ако не и ще продължат да се покачват, каза Сейнт Обин. Въпреки това, ако ръстът на печалбите разочарова, може да последва болезнено пазарно движение.

От началото на 2023 г. акциите в САЩ почти изтриха всичките си загуби от 2022 г., която беше най-лошата година за представянето на фондовите пазари от 2008 г. насам, докато облигациите отбелязаха най-големите си спадове от десетилетия, като доходността скочи, водена от инфлацията и агресивната политика на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.