Американските борсови индекси са при най-високите си за последната година нива и на по-малко от 10% от историческите си рекорди, достигнати предимно в началото на миналата година. Сега на инвеститорите им се върти в главата един много важен въпрос - накъде оттук нататък?

Отговорът на този въпрос може и да не им са хареса... Според някои експерти, налице са сериозни предпоставки да видим "загубено десетилетие" през следващите години, или "анемични" възвръщаемости за борсовите активи.

Причините за това - нормализиране на лихвените проценти при по-високи нива за по-дълго време и произтичащо от това "меко приземяване" на щатската икономика, без рецесия. Но последната може и да не е необходима, за да станем свидетели на корекция на пазарите и влошаване на икономическите перспективи, които да тормозят дълго време цените на акциите.

"Предстоящите години могат да бъдат "изгубено десетилетие" за възвръщаемост на акциите, тъй като компаниите могат да срещат проблеми да увеличат печалбите си", заяви изпълнителният заместник-председател на Blackstone Тони Джеймс пред CNBC.

Джеймс, който присъства на виртуалната среща в Сингапур каза, че цените на акциите може да не се повишат допълнително, след като бъдат напълно оценени в рамките на "пет до 10-годишен хоризонт".

"Мисля, че това може да е загубено десетилетие по отношение на поскъпването на собствения капитал", каза той, позовавайки се на термин, който обикновено се използва за описание на периода през 90-те години, когато Япония преживя икономическа стагнация.

Той обясни, че сегашните високи лихвени проценти може да се задържат дълго време при текущите си високи нива и да не видим бързото им понижение, заради страх от възмобновяване на инфлацията.

По-високите лихвени проценти в много случаи са склонни да влияят негативно върху корпоративните печалби и цените на акциите. Високите разходи за заеми ще погълнат печалбите на компанията и ще навредят на цените на акциите.

Тези две акции носят стабилна възвръщаемост според топ анализатори от Goldman Sachs

Тези две акции носят стабилна възвръщаемост според топ анализатори от Goldman Sachs

Те отговарят на правилото на 10-те процента за успех в инвестирането

Освен това компаниите ще се сблъскат с "много странични ветрове", които оказват натиск върху печалбите, породени от войната в Украйна и геполотическото напрежение свързано с Китай. Странични фактори могат да включват още по-високи данъци, увеличаване на оперативните разходи, по-малко ефективни вериги на доставки и "деглобализация", която ще навреди на производителността.

"Всичко това ще бъде икономическа спирачка за компаниите. "Така че мисля, че можете да имате разочароващ дългосрочен ръст на печалбите с кратни мултифункции, които ще дойдат скоро, и виждам анемична възвръщаемост на собствения капитал през следващите пет до 10 години ", добави експертът.

За съжаление, Джеймс не е единственият, който говори за проблеми за пазарите през следващото десетилетие.

Не се притеснявайте твърде много, ако индекса S&P 500 засенчи границата от 4500 пункта, защото рецесията в САЩ все още изглежда вероятна, според Джон Канаван, водещ американски анализатор в Oxford Economics.Доходността на облигациите се понижи, акциите се повишиха и доларът потъна до най-ниското си ниво от април 2022 г., след като потребителските цени в САЩ се охладиха повече от очакваното през юни, добавяйки към надеждите Федералният резерв скоро да прекрати повишаването на лихвите цикъл.

Пет от най-добрите дивидентни пени акции

Топ 5 на евтините акции

Те се представят много по-добре от целия пазар в моменти на криза, но и носят по-висок риск

Възходящите тонове относно шансовете на Фед да създаде меко кацане за икономиката на САЩ, като същевременно укроти високата инфлация чрез по-високи лихвени проценти, биха могли да вдигнат S&P 500 обратно над 4500 през идните месеци, каза Канаван в клиентска бележка от сряда.Той обаче смята, че икономическото забавяне, което започва по-късно тази година, ще попречи на S&P 500 да се върне към рекордния си връх от 2022 г. Фондовият пазар също вероятно ще загуби позиции по-късно през 2023 г. и ще се бори за печалби през следващото десетилетие (виж графиката).Индексът S&P 500 все още може да падне под 4000, ако икономиката изпадне в рецесия. Рецесията в САЩ може да доведе до падане на S&P 500 "назад, за да тества 50% корекция на ралито от миналия октомври, което в момента е малко под 4000 пункта", каза Канаван.S&P 500 постави едногодишно дъно от 3577,03 на 12 октомври 2022 г., според пазарните данни на Dow Jones.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.