В несигурни времена е добре инвеститорите да поглеждат към традиционните дивидентни компании. Те се представят много по-добре от целия пазар в моменти на криза, както и в среда на несигурност и повишение на лихвите. Има и една група от акции с ниски цени, които се наричат "пени акции". Те се приемат за добри спекулативни залози.

Сега ще погледнем към съчетаване на тези две на пръв поглед не особено съвместими черти на акциите - или кои са 5-те най-добри дивидентни пени акции, които можете да закупите сега.

Тези две акции носят стабилна възвръщаемост според топ анализатори от Goldman Sachs

Тези две акции носят стабилна възвръщаемост според топ анализатори от Goldman Sachs

Те отговарят на правилото на 10-те процента за успех в инвестирането

С навлизането във втората половина на годината фондовият пазар продължава да показва признаци на възстановяване. След като отбеляза един от най-лошите си периоди миналата година, има усещане за положителна инерция на пазара.

Инвеститорите и пазарните участници са свидетели на постепенно възстановяване, като общото настроение става по-оптимистично. Според глобално проучване на Natixis сред индивидуални инвеститори, 68% от анкетираните имат положително мнение за текущото си финансово състояние. Проучването е проведено в 23 държави с 8550 участници. Въпреки това индексът S&P 500 е нараснал с 16,3% от началото на годината, а NASDAQ е спечелил 32,7% досега, възстановявайки се от най-ниските си нива за всички времена миналата година.

Акции на тези две компании добави Сорос напоследък към инвестиционния си портфейл

Акции на тези две компании добави Сорос напоследък към инвестиционния си портфейл

В тези акции знаменитият инвеститор-милиардер е вложил общо над 50 милиона долара

През годините инвеститорите активно са търсили различни инвестиционни стратегии като средство за навигиране при потенциални спадове на пазара и за защита на своите портфейли. Обикновено инвеститорите започват с акции на ниски цени - пени акции, като възможност да навлязат на фондовия пазар с по-малка първоначална инвестиция.

Пени акции?

Терминът "пени акции" обикновено не се отнася за добре установени компании. Въпреки че може да има няколко легитимни компании за милиарди долари с цена на акции под $5 понякога. Например Lloyds Banking Group plc има пазарна капитализация от 36 милиарда долара и в момента се търгува на цена на акция от 2,2 долара към 2 юли.

По същия начин много компании първоначално започнаха като пени акции и претърпяха значителен растеж, като основни играчи на фондовия пазар. Например, инвеститорите, които закупиха Ford Motor Co (NYSE:F) през 1983 г. на цена от $2,11 на акция, биха имали значителен ръст на инвестициите си, тъй като цената на акциите се е умножила няколко пъти оттогава. Въпреки това, инвестирането в пени акции носи по-високи рискове в сравнение с инвестирането в по-утвърдени и по-големи компании.

Как да търгувате акции, които са на път да направят ново дъно

Как да търгувате акции, които са на път да направят ново дъно

Навлизаме в "сезона на печалбите" в САЩ

Пенни акциите, които плащат дивиденти, могат да бъдат привлекателни за някои инвеститори поради потенциала за редовен доход. Въпреки това, способността на пени акциите да поддържат изплащане на дивиденти е от решаващо значение, тъй като по-малките компании може да имат ограничен паричен поток или да са изправени пред предизвикателства.

Когато се обмислят инвестиции в дивидентни акции, устойчивостта се превръща в решаващ фактор, който привлича вниманието на инвеститорите. Компаниите, които постоянно увеличават дивидентите си година след година, често се възприемат като надежден избор за генериране на редовен доход. Такива компании са Walmart, Johnson & Johnson и AbbVie, които възнаграждават акционерите си с увеличени дивиденти от десетилетия.

Експерти: Купуването на акции на щатските пазари днес просто не си струва риска!

Експерти: Купуването на акции на щатските пазари днес просто не си струва риска!

В годините след финансовата криза много инвеститори пренебрегнаха ERP (ефективна рискова премия)

Дивидентните акции показаха силно представяне през годините и допринесоха значително за общата възвръщаемост на пазара. Изследвания показват, че приходите от дивиденти представляват 41% от общата възвръщаемост на S&P 500 средно от 1930 г. до 2022 г.

От акциите под 5 долара, изплащащи дивидент, са били подбрани петте с най-голям брой на инвеститори хедж фондове, съгласно статистиката на изданието InsiderMonkey.

5. VAALCO Energy, Inc. (NYSE: EGY)

  • Брой хедж фондове с позиции в компанията: 15
  • Цена на акция към 2 юли: $3,76

VAALCO Energy е базирана в Тексас енергийна компания, която се занимава с проучване на въглеводороди. Компанията също е специализирана в производството и разработването на суров петрол. В момента компанията изплаща тримесечен дивидент от $0,0625 на акция, след като го повиши с 92% през февруари. Акциите имат дивидентна доходност от 6,65%, към 2 юли.

В края на първото тримесечие на 2023 г. 15 хедж фонда, проследени от Insider Monkey, съобщиха, че имат дялове във VAALCO Energy на обща стойност 35 милиона долара.

4. Braemar Hotels & Resorts Inc. (NYSE: BHR)

  • Брой хедж фондове с позиции в компанията: 20
  • Цена на акция към 2 юли: $4,02

Braemar Hotels & Resorts е американска тръстова компания за инвестиции в недвижими имоти, която инвестира основно в луксозни хотели и курорти. Компанията отчете приходи от 215,3 милиона долара през първото тримесечие на 2023 г., което показва ръст от 33% спрямо същия период на миналата година.

Тя приключи тримесечието с пари и парични еквиваленти от 281,5 милиона долара и ограничени парични средства от 63,1 милиона долара.

На 5 април Braemar Hotels & Resorts Inc. (NYSE: BHR) обяви тримесечен дивидент от $0,05 на акция, което беше в съответствие с предишния дивидент. Акциите на компанията са с доходност от 4,98% към 2 юли.

В края на 31 март 20 хедж фонда в базата данни на Insider Monkey държаха дялове в Braemar Hotels & Resorts Inc. на обща стойност над 42,2 милиона долара. С 12,5 милиона акции Davidson Kempner беше водещият акционер в компанията през първото тримесечие на годината.

3. Nordic American Tankers Limited (NYSE:NAT)

  • Брой хедж фондове с позиции в компанията: 21
  • Цена на акция към 2 юли: $3,67

Nordic American Tankers Limited е базирана на Бермудските острови международна танкерна компания, която поддържа флот само за Suezmax. Това е една от най-добрите пени акции с дивиденти, тъй като компанията прави редовни плащания на дивиденти на акционерите от 1997 г. насам. В момента плаща тримесечен дивидент от $0,15 на акция и има дивидентна доходност от 10,35%, считано към 2 юли.

Nordic American Tankers Limited беше популярна покупка сред елитните фондове през първото тримесечие на тази година, като 21 хедж фонда в базата данни на Insider Monkey държаха дялове в компанията спрямо 16 тримесечие по-рано. Тези дялове имат консолидирана стойност на инвестициите от над 70 милиона долара.

2. Pitney Bowes Inc. (NYSE: PBI)

  • Брой хедж фондове с позиции в компанията: 22
  • Цена на акция към 2 юли: $3,54

Pitney Bowes Inc. е базирана в Кънектикът технологична компания, която е широко известна със своите пощенски измервателни уреди и друго пощенско оборудване. Приходите на компанията за първото тримесечие на 2023 г. възлизат на над 835 милиона долара, което е спад от 10% спрямо същия период на миналата година. В края на 31 март тя разполага с над 511,7 милиона долара в пари в брой и парични еквиваленти. Това е сред най-добрите пени акции, които изплащат дивиденти.

Pitney Bowes Inc. в момента предлага тримесечен дивидент от $0,05 на акция и има дивидентна доходност от 5,65%, считано към 2 юли.

Според базата данни на Insider Monkey за първото тримесечие на 2023 г. 22 хедж фонда са притежавали инвестиции в Pitney Bowes Inc., което нараства от 19 през предходното тримесечие. Дяловете, притежавани от тези фондове, имат обща стойност от приблизително 40 милиона долара.

1. Brandywine Realty Trust (NYSE:BDN)

  • Брой хедж фондове с позиции в компанията: 23
  • Цена на акция към 2 юли: $4,65

Brandywine Realty Trust оглавява списъка с най-добрите пени акции изплащащи дивидент. Доверителната компания за инвестиции в недвижими имоти изплаща тримесечен дивидент от $0,19 на акция и има дивидентна доходност от 16,34%, считано към 2 юли.

Към края на първото тримесечие на 2023 г. 23 хедж фонда, проследявани от Insider Monkey, съобщиха, че имат дялове в Brandywine Realty Trust, спрямо 22 през предходното тримесечие. Тези дялове са на обща стойност над $63,5 милиона.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.