Ситуацията на пазара е следната - навлизаме в сезона на печалбите на щатските пазари и е напълно възможно много от компаниите да регистрират спад в цените на акциите си, след незадоволителни резултати. Първият предвестник на това - вече изнесе подобни разочароващи резултати - в лицето на Tesla.

Сега за инвеститорите идва въпроса - кък да търгуват с акции на компании, които се понижават след незадоволителни резултати. И тук на помощ може да им се притече техническият анализ.

Най-грубо казано, ако се следва модела - резултатите са лоши, инфлацията остава "лепкава" и Фед потвърждава, че ще задържи лихвите на високите им нива до края на годината, или отвъд очакванията, че ще видим понижение на лихвените проценти през втората половина на годината, то водещите щатски индекси могат да се насочат за тест на най-ниските си нива от последната година.

Но това не е задължително лоша новина за инвеститорите. Дори напротив! Това е страхотна новина за всички, които стоят на "страничните линии" в очакване на по-добри цени за покупки. И тук ключово става колко по-добри цени...

На пазара в момента има три типа акции - едните са технологичните гиганти, които поведоха възстановяването на пазара от началото на годината, след като бяха сред най-силно засегнатите от спада през 2022-ра година и се отличават със сериозно поскъпване.

Вторите - са тези, които са близо до най-високите си нива за годината (повечето големи индустриални и суровинодобивни компании, както и потребителски нециклични компании) и третата група - такива, които са по-скоро близо до своите най-ниски стойности за годината.

Една по-сериозна корекция, следствие на слаби тримесечни отчети и повишена опасност от корекция, е много възможно да се отрази най-негативно на групата акции, които са най-близо до най-високите си нива за годината.

Подобен сценарий видяхме вече при акциите на телекомуникационната компания AT&T, които след лоши тримесечни резултати загубиха над 10% от стойността си и от близки до най-високите си нива за годината - при 21.5 долара, се понижиха само за ден по-близо до най-ниските си нива за годината от 14.5 долара.

Трябва да се има предвид, че традиционно акциите на тази телекомуникационна компания не са особено волатилни и се смятат за "защитен залог" заради изплащания си сериозен дивидент и сектора, в който оперират.

Тази позиция например, е много възможно да отбележи по-нататъшно понижение и тест на най-ниското си ниво за последната една година, откъдето я делят само още 15%.

Какво ще стане обаче, ако акциите достигнат най-ниските си нива за годината? Голяма част от низходящия потенциал и лошите новини най-вероятно вече ще са заложени в нивата на търговия на компанията и за инвеститорите ще стане относително по-безопасно да инвестират в тази традиционно защитна компания, особено в светлината на нараснала несигурност на пазара и потенциала за рецесия.

12 интернет акции определени от експертите като "евтини"

12 интернет акции определени от експертите като "евтини"

Интернет ни даде наистина много многомилиардни компании

В същото време, при евентуално достигане на най-ниските нива за годината от акциите, дивидентната доходност би се повишил до около 7%, което може да привлече допълнителни инвестиции към компанията.

И докато акциите на телекома изпуснаха пара, то инвеститорите е добре да не бързат с покупките. Защото историята сочи, че на компании изнесли негативни резултати, им е необходимо известно време преди напълно да освободят напрежението и да привлекат интереса на нови купувачи.

За този род компании, всъщност възможностите са две - да тестват дъната си, без да ги пробиват и възхода им да се възстанови (което би направило бъдещото им поскъпване по-малко сигурно), или да пробият нивата си и да продължат надолу.

При първия сценарий, инвеститорите могат да ги купуват близо до дъното с близки стопове под старите дъна. В случая на AT&T това би означавало примерно покупки ако поевтинеят до 15 долара със стоп под 14.5 (потенциална загуба от 3%).

Ако стоповете бъдат задействани, то за инвеститорите остава втория вариант за търговия на падащи акции - покупки отново със стопове, но този път над старото пробито дъно, тоест при връщане на акциите на компанията над старото дъно, което вече най-вероятно би действало като ниво на съпротива.

В случая на телекома, това би означавало - ако акциите паднат да кажем до 14 долара (под дъното от 14.5 долара), то инвеститорите да сложат оферти за покупки (със стоп), ако цената се повиши над 14.5 - примерно 14.6. В този случай, те би следвало да позиционират стоповете си под новото дъно (да кажем 13.90 долара, ако дъното е било 14 долара).

При такъв сценарий, инвеститорите отново рискуват около 5% и макар да са изпуснали част от първоначалния ръст, се предполага, че дъното вече е формирано и позицията става много по-слабо застрашена от повторно силно поевтиняване.

И докато ситуацията при AT&T за търговия, до голяма степен вече е поизяснена, поне от техническа гледна точка, далеч не толкова ясни са нещата при всички останали компании, които предстоят да изнесат своите резултати. Ситуацията при всяка компания може да е различна и да варира в голяма степен, в зависимост от резултатите.

Но за инвеститорите със слаби нерви, като че ли много по-удачен вариант може да е - да не търгуват с акции на компании, които предстоят да изнесат своите резултати.

Така те могат да си спестят сериозни загуби, само в рамките на ден, както видяхме, че може да се случи при акции като AT&T, иначе смятани за слабо волатилни.

Мъск дари акции на Tesla за почти $2 милиарда

Мъск дари акции на Tesla за почти $2 милиарда

През 2021-ва той дари акции на стойност 5,74 милиарда долара

Разбира се, едва ли акциите на всяка компания, чиито акции се понижат след резултатите си ще се насочат за тест или пробив на дъната си. Особено като се има предвид колко далеч са някои дъна, като например тези на технологичните компании.

В морето от активи обаче и при потенциален по-сериозен спад на пазара, със сигурност ще има много компании, които евентуално ще се понижат до най-ниските си годишни стойности. А добрата новина е - че инвеститорите имат достъп до всякакъв род активи и могат да си избират с кои да търгуват и с кои не.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.