Светът, в който живеем днес е много по-различен от този само преди няколко десетилетия. Търсиш превоз? Използваш своя смартфон. Искаш да поръчаш храна? Отново вашият смартфон идва на помощ. Отегчени сте и искате да гледате Netflix? Познайте каква джаджа ще ви помогне отново.

Смартфонът обаче нямаше да има и половината функционалност, която има днес, ако не беше интернет. Проектът, първоначално започнат от американската армия, сега е глобална реалност и въздействието му е толкова дълбоко, че дори ООН прие необвързваща резолюция, която смята, че достъпът до интернет е човешко право.

В същото време Интернет ни даде и многомилиардни компании, които разчитат на него като основен компонент на своя бизнес модел. Най-големият пример за това е възходът на Amazon.com, който е един от най-големите търговци на дребно за електронна търговия в света и чиято последна пазарна капитализация възлиза на зашеметяващите 996 милиарда долара.

Друга мегакомпания, която дължи съществуването си на любимата на всички среда за комуникация и развлечение, е Meta Platforms. И накрая, всяко споменаване на интернет компании е непълно без Google, чиято компания майка Alphabet Inc. е най-голямата в нашия кратък набор от примери чрез абсолютно масивна пазарна капитализация от $1,2 трилиона.

Но колко голяма или какво всъщност е "интернет индустрията"?

Това е труден въпрос, който със сигурност ще ви накара да се "почешете по главата", защото в крайна сметка, ако не беше интернет, Uber Technologies също нямаше да съществува, пише финансовото издание Insider Monkey.

Така че тази основна зависимост от интернет прави ли Uber интернет компания? Или това е просто доставчик на транспортни услуги, а телекомуникационни фирми като Verizon Communications, които всъщност предоставят на ежедневните потребители интернет покритие, са истинските интернет компании?

Експерти: Купуването на акции на щатските пазари днес просто не си струва риска!

Експерти: Купуването на акции на щатските пазари днес просто не си струва риска!

В годините след финансовата криза много инвеститори пренебрегнаха ERP (ефективна рискова премия)

Най-вероятно и двете са верни и е важно да се направи разграничение, което ще намерите по-долу. Разграничението е важно, защото ни позволява да оценим истинската стойност на фирмите в тази неуловима интернет индустрия, тъй като тя има няколко подсегмента с масивни собствени оценки. Например, помислете за индустрията за видео по заявка, която е доминирана от Netflix.

Според изследователски доклад от Fortune Business Insights тази индустрия е струвала 69,5 милиарда долара през 2021 г. и се очаква да расте чрез комбиниран годишен темп на растеж (CAGR) от 17,6% до 2029 г., за да достигне приблизително 257 милиарда долара до края на прогнозата.

Друга оценка, този път за индустрията на транспорта като услуга (TaaS), която се състои предимно от фирми като Uber, предполага, че този сектор представлява невероятна пазарна възможност от 8 трилиона долара благодарение на различните съставни подразделения, като например микромобилността.

И все пак, докато TaaS секторът представлява възможност за 8 трилиона долара, глобалната индустрия за електронна търговия вече е преминала доходоносната оценка от трилион долара, като един изследователски доклад очертава, че тази индустрия, с оценка от 2,6 трилиона долара през 2021 г., ще нарасне до 3 трилиона долара през 2022 г. и оттогава до 2026 г. ще демонстрира CAGR от 12% за крайна стойност от $4,79 трилиона. И накрая, въпреки че разтърси човешкото съществуване, Интернет все още ни предлага много още.

Това е благодарение както на 5G телекомуникациите, така и на сателитното покритие - и двете започнаха да ускоряват темпото едва наскоро и се очаква да имат масивна оценка.

Например, глобалният сателитен интернет пазар се очаква да нарасне със зашеметяващите 20,4% CAGR между 2021 и 2030 г. и да има крайна стойност от $18,5 милиарда според Allied Market Research, а според оценки на инвестиционната банка Morgan Stanley секторът ще представляват най-малко 50% от общия растеж на световната космическа икономика до 2040 г.

За справка, банката вярва, че космическият сектор може да премине 1 трилион долара до този момент.

Ето и 12 компании с ниски оценки, свързани до голяма степен с интернет и подбрани от финансовото издание Insider Monkey:

12. Telekom Austria AG (OTCMKTS:TKAGY)

Последно съотношение цена-печалба (P/E): 8.41 Telekom Austria е австрийска компания със седалище във Виена, Австрия. Това е диверсифицирана интернет компания с операции в Сърбия, Хърватия, Словения и други страни. Продуктите и услугите на Telekom Austria включват фиксиран интернет, телевизионно покритие с интернет протокол, мобилна търговия, свързани интелигентни домашни устройства и платформа за мобилни плащания.

11. Yalla Group Limited (NYSE: YALA)

Последно съотношение P/E: 8.23 Yalla Group Limited е компания за социални мрежи, базирана в Дубай, Обединените арабски емирства. Платформата за социална мрежа позволява на потребителите да играят видео игри, да купуват и продават виртуални предмети и да чатят помежду си. Към декември 2022 г. Yalla Group Limited имаше 32 милиона средностатистически потребители и 12,4 милиона плащащи потребители на своята платформа. До края на декемврийското тримесечие на 2022 г. четири от 943 хедж фонда, анкетирани от Insider Monkey, са закупили акциите на Yalla Group Limited. Най-големият инвеститор на фирмата е Renaissance Technologies на Джим Саймънс, който притежава 611 000 акции на стойност 2 милиона долара.

10. APT Satellite Holdings Limited (OTCMKTS:ASEJF)

Последно съотношение P/E: 8.03 APT Satellite Holdings Limited е базирана в Хонконг компания със седалище в Тай По, Хонконг. Фирмата предоставя услуги за управление на интернет протоколи на други компании чрез своето съзвездие от сателити. Резултатите за цялата година на APT Satellite Holdings показаха, че компанията е увеличила приходите си с 1,8% годишно, но се бори с инфлацията, тъй като маржът на печалбата спадна до 25%, а нетният доход намалява с 12% годишно.

9. Verizon Communications Inc. (NYSE: VZ)

Последно съотношение P/E: 7.51 Verizon Communications е американска компания, която предоставя фиксиран и безжичен широколентов и мобилен интернет на потребителите. Освен това, той също така предоставя мрежови услуги, интернет на нещата и широколентови услуги за данни на бизнеса. Фирмата е базирана в Ню Йорк, Ню Йорк. Проучването на 943 хедж фондове на Insider Monkey за четвъртото тримесечие на миналата година установи, че 56 са притежавали дял във Verizon. Най-големият инвеститор на фирмата е Diamond Hill Capital на Рик Дилън, който притежава 6,7 милиона акции на стойност 266 милиона долара.

8. Altice USA, Inc. (NYSE:ATUS)

Последно съотношение P/E: 7.44 Altice е американска компания със седалище в Лонг Айлънд Сити, Ню Йорк. тя позволява на клиентите да изграждат виртуални частни мрежи, базирани на интернет протокол, на компаниите да провеждат рекламни кампании, базирани на IP адреси и да изпълняват услуги за мрежова сигурност, а също така предоставя VoIP телефония и широколентови интернет услуги. Към четвъртото тримесечие на 2022 г. 27 от 943 хедж фонда, част от базата данни на Insider Monkey, са закупили акциите на Altice. Най-големият инвеститор е Redwood Capital Management на Джонатан Колач, който притежава 15 милиона акции на стойност 70 милиона долара.

7. Adeia Inc. (NASDAQ: ADEA)

Последно съотношение P/E: 6.49 Adeia е американска компания със седалище в Сан Хосе, Калифорния. Тя позволява на телевизионните компании да разпространяват своите програми по интернет, помага на доставчиците на услуги за разпространение на многоканални видео данни (MVDDS) да управляват своя бизнес и на фирми, които разчитат на интернет реклама, за да генерират приходи от стрийминг, за да правят пари. Към четвъртото тримесечие на 2022 г. 17 от 943 хедж фонда, анкетирани от Insider Monkey, са купили акциите на Adeia.

Goldman Sachs предвижда значителен ръст на китайските акции

Goldman Sachs предвижда значителен ръст на китайските акции

Ръст от 24% до края на 2023 година прогнозират експертите

6. Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S. (NYSE: TKC)

Последно съотношение P/E: 6.26 Turkcell е турска компания със седалище в Истанбул, Турция. Фирмата има глобално присъствие с операции в Германия, Холандия и други страни. Има цифрова музикална услуга, мобилен браузър, фиксирани и мобилни интернет продукти и портфолио от цифрови бизнес услуги, съставено от услуги за киберсигурност и интернет на нещата (IoT). До края на четвъртото тримесечие на миналата година пет от 943-те хедж фонда, част от базата данни на Insider Monkey, са закупили Turkcell. От тях най-големият инвеститор на компанията е Oldfield Partners на Richard Oldfield, който притежава 1,7 милиона акции на стойност 8,4 милиона долара.

5. Proximus PLC (OTCMKTS:BGAOY)

Последно съотношение P/E: 6 Proximus е белгийска компания със седалище в Брюксел, Белгия. Фирмата има операции по целия свят и разнообразно продуктово портфолио. Предоставя мрежови услуги, киберсигурност и информационно-комуникационни технологични услуги на интернет компании и други бизнеси. Освен това Proximus също предлага интернет и мобилни широколентови услуги както на клиенти на дребно, така и на бизнес клиенти.

4. Cogeco Inc. (OTCMKTS:CGECF)

Последно съотношение P/E: 5.8 Cogeco е канадска компания, която работи извън Квебек, Канада. Фирмата има разнообразие от различни интернет продукти и услуги в своето портфолио, което включва видео разговори, широколентово покритие и двупосочни широколентови мрежи, които покриват домашни и бизнес клиенти. Тя има сравнително ниско съотношение цена/печалба от 5,8, което я прави доста "евтина" интернет акция, смятат анализаторите на изданието Insider Monkey.

3. KT Corporation (NYSE:KT)

Последно съотношение P/E: 5.77 KT Corporation е южнокорейска компания, която предоставя електронна търговия, онлайн реклама, интернет банкиране, телефония с глас по интернет протокол (VoIP) и пакети за широколентов интернет, както и други услуги. До края на четвъртото тримесечие на 2022 г. 10 от 943 хедж фонда, част от базата данни на Insider Monkey, са инвестирали в KT Corporation. Kopernik Global Investors на Дейвид Ибен е най-големият инвеститор в компанията, като притежава 7,8 милиона акции на стойност 106 милиона долара.

2. Magyar Telekom Távközlési Nyilvánosan Müködö Részvénytársaság (OTCMKTS:MYTAY)

Последно съотношение P/E: 5.54 Magyar Telekom Távközlési Nyilvánosan Müködö Részvénytársaság е унгарска компания със седалище в Будапеща, Унгария. Тя предоставя планове за мобилни данни, широколентови интернет пакети, интернет сървъри и продукти за управление на интернет протокол (ИТ). Печалбите на фирмата за цялата 2022 г. успяха да устоят на инфлационната буря, тъй като отчете 747 милиарда HUF приходи, което отбеляза 8% годишен ръст. Това надмина ръста на разходите от 7% и повиши рентабилността.

1. VEON Ltd. (NASDAQ: VEON)

Последно съотношение P/E: 2.72 VEON е холандска компания със седалище в Амстердам, Холандия. Предоставя широколентови и интернет услуги на клиенти в няколко държави като Украйна, Бангладеш, Узбекистан и Грузия. Услугите на фирмата включват както безжични, така и фиксирани интернет услуги.

Освен това, тя също така продава оборудване, което позволява на потребителите да имат достъп до интернет. Седем от 943 хедж фонда, част от базата данни на Insider Monkey, са закупили дял във VEON през четвъртото тримесечие на 2022 г. От тях Shah Capital Management е най-големият инвеститор във фирмата, с итежава 85 милиона акции на стойност 41 милиона долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари