След като беше отписана като неуместна през по-голямата част от последното десетилетие, рисковата премия за акции, показател за потенциалната печалба, която инвеститорите могат да извлекат от закупуването на акции, падна до най-ниското си ниво от 2007 г.

За някои това означава, че американските акции вече не си струват риска сега, когато инвеститорите могат да извлекат възвръщаемост от 5% или повече чрез закупуване на краткосрочни съкровищни облигации и други облигации с висок клас.

В годините след финансовата криза много инвеститори пренебрегнаха ERP (ефективна рискова премия), тъй като акциите на САЩ се повишиха надеждно, а оценките им бяха подкрепени от ниските лихвени проценти, наложени от Федералния резерв.

Някои инвеститори имаха име за това явление: TINA, което означава "Няма алтернатива" — което означава, че при толкова ниска доходност на облигациите инвеститорите са силно мотивирани да вложат парите си на фондовия пазар.

Сега ситуацията се обърна! Тъй като инфлацията и очакванията за по-трудна икономическа среда натежават върху очакванията за корпоративните печалби, почти гарантираната възвръщаемост, предлагана от държавните облигации, скочи.

Това означава, че премията за капиталов риск отново намира приложение като измерител на относителната стойност на акциите, тъй като може да предложи полезна информация за това какво могат да спечелят инвеститорите в краткосрочен план, като поемат допълнителния риск, който идва с покупката на акции или инвестирането във фондове за акции.

Методите за изчисляване на ERP варират. Някои икономисти обичат да включват измервания на инфлацията в своите изчисления, за да извлекат това, което е известно като "реална" рискова премия за акции ("реална" в този случай означава, че цифрата е коригирана спрямо инфлацията, която се изважда от доходността на облигациите, използвана в уравнението).

Други просто използват прогнозите на анализаторите за това каква печалба се очаква да спечелят компаниите от S&P 500 през следващите 12 месеца. Към затварянето в петък рисковата премия за акции се изчислява от финансовите експерти на ниво от 1,7%, според данните на FactSet.

Инвеститорите могат да стигнат до тази цифра, като вземат прогнозираните печалби на акция на Уолстрийт за следващата година за S&P 500 - в този случай $221,68, според данните на FactSet - и я разделят на нивото на S&P 500, което е около 3 970 пункта по последнит данни.

Резултатът се умножава по 100, за да се получи приблизително 5,6%. След това инвеститорите изваждат текущата безрискова ставка - в този случай 10-годишната доходност на държавните облигации, която възлиза на 3,920% - за да достигнат крайната цифра.

"Това не е толкова много", каза Лиз Йънг, ръководител на инвестиционната стратегия в SoFi, цитирана от финансовото издание MarketWatch, след като сподели диаграма на ERP в Twitter.

"По принцип това, което ви казва тази графика, е, че трябва да платите много за това ниво на риск", каза Йънг, имайки предвид акциите в САЩ. "Това не е добра входна точка поради много различни причини."

Какво означава това за пазара?

Въпреки че ниското ERP може да е добра новина за облигациите, това може също така да означава, че инвеститорите, готови да изчакат вълнението, може да си тръгнат с добра сделка. Това е така, защото исторически ниското ERP е свързано с рецесии и мечи пазари, според бившия икономист на Фед в Ню Йорк Фернандо Дуарте, който пише за ERP в документ от 2015 г. и в публикация в блог на Фед в Ню Йорк от декември 2020 г.

Въпреки че икономиката на САЩ не е в рецесия, тъй като растежът на БВП на САЩ остава стабилен, S&P 500 навлезе в територията на мечи пазар миналата година. Индексът с голяма капитализация все още е надолу с приблизително 17% от 4 796,56 пункта, неговия рекорд, достигнат на 3 януари 2022 г., според FactSet.

Междувременно инвеститорите, които искат да надминат по-широкия пазар, ще трябва да бъдат по-внимателни, когато решават кои акции да купят. Йънг и други очакват фирми с устойчиви бизнес модели, нисък дълг и способност да продължат да генерират пари дори когато икономиката трепери, да надделеят.

"Да знаем как определени компании правят своите печалби и колко устойчиви са тези печалби или парични потоци, ще бъде от ключово значение", каза Кали Кокс, американски инвестиционен анализатор в eToro, по време на телефонно интервю с MarketWatch.

Стив Айсман, бившият портфейлен мениджър на хедж фондове, който стана известен благодарение на "The Big Short", каза в понеделник, че купува облигации "за първи път от дълго време". Въпреки че технологичните акции доведоха до възстановяване на пазара от началото на годината, Айсман вярва, че дните на изпреварваща възвръщаемост чрез инвестиране в технологични акции, са приключили.