Стратезите на Goldman Sachs виждат икономическа промяна в Китай, вследствие на "повторно отваряне към възстановяване". Според прогнозата на експертите икономическият преход ще доведе до ръст на китайските акции с цели 24% и то до края на 2023 година, съобщава CNBC.

Финансовата институция вижда потенциален ръст от 24% на индекса MSCI China, тъй като страната преминава през повторното отваряне на своята икономика, последвало строгите политики на властите за нулев Covid.

"Смятаме, че основната тема на фондовия пазар постепенно ще се измести от отварянето към възстановяването, като двигателят на потенциалните печалби вероятно ще се преориентира от мултиплициране към ръст и достигане на печалби", коментират стратезите на Goldman Sachs.

Банки в Китай вече позволяват на хората да изплащат ипотеки до 80-годишна възраст

Страната, в която банки позволяват на хората да изплащат ипотеки до 80-годишна възраст

Горната възрастова граница обикновено е от 65 до 70 години

Индексът MSCI China достигна връх в края на януари тази година, като се повиши с близо 60% спрямо най-ниските стойности, отчетени през октомври 2022-а. При затварянето на борсата миналия петък, индексът беше загубил около 8% от върха си на 27 януари, което го постави близо до територията на пазарната корекция. А тя обикновено се определя като спад с повече от 10% от скорошния връх.

MSCI China проследява акциите на повече от 700 китайски компании, включително Tencent, BYD и Industrial and Commercial Bank of China. През юли миналата година Goldman Sachs намали прогнозата си за приходите на индекса до нулев ръст.

Според Goldman Sachs китайската икономика ще нарасне с 5,5% в рамките на 2023 година, задвижвана от растеж през второто и третото тримесечие, който се оценява съответно на 9% и 7%. Тази година китайските домакинства ще имат "излишни спестявания", които ще надхвърлят $437 милиарда, допълват финансовите експерти.

Goldman Sachs: 25% вече е шансът за рецесия в САЩ

Goldman Sachs: 25% вече е шансът за рецесия в САЩ

Добрите резултати на пазара на труда са в основата на ревизираната прогноза на банката