Световно известният милиардер Джордж Сорос няма нужда от представяне.В бизнес кариерата му, успешно изградена в продължение на много години, се подчертават неговите качества на ненадминат инвеститор.

Затова за наблюдателите и инвеститорите на финансовите пазари би било полезно да погледнат към инвестиционния портфейл на Сорос, в който наскоро бяха добавени акции на две нови (доходоносни) компании, пише в анализ на Yahoo-finance.Редица анализатори вече им дадоха висока оценка, препоръчвайки ги за "активна покупка".

Първата акция е на AerCap Holdings - глобалната компания за лизинг на самолети AerCap Holdings има 1740 самолета. Сега тя е най-голямата компания в света за даване на самолети под наем, с над 300 клиента в над 80 държави.

Компанията разполага с различни типове самолети, включително нови и използвани търговски, пътнически и товарни самолети, които се дават на лизинг (под наем) на водещи авиокомпании, включително: Emirates, Etihad, El Al и South African Airways. Компанията предлага и повече от 300 хеликоптера и над 900 собствени, управлявани и обслужвани двигатели.

Новите "тихи пристанища" за глобалните финансови инвестиции

Новите "тихи пристанища" за глобалните финансови инвестиции

Парите "обичат тишината"

За последната година приходите на компанията са нараснали, включително през последното отчетно тримесечие. Тогава приходите са се повишили с 4,5% на годишна база до 1,87 милиарда долара, надхвърляйки предварителната оценка от 1,77 милиарда долара. Така печалбата на акция е 2,34 долара, също над прогнозата от 2,03 долара на акция. AerCap Holdings стартира програма за обратно изкупуване на акциите си за 500 милиона долара.

Анализаторите обръщат внимание на положителни тенденции при въздушните превози, като повишаване на въздушния трафик в световен мащаб и известен недостиг на самолети, което е изгодно за лизингодателите, тъй като се очаква да доведе до по-високи лизингови такси цени и по-високи печалби за тях.

Сорос отвори нова позиция в инвестиционния си портфейл за покупка на акции на AerCap Holdings, купувайки 535 425 броя акции. При текущата цена на акциите на компанията, те струват общо над 30 милиона долара.

Ще се появи ли нова валута хегемон в света: Три сценария за развитие на глобалната финансова система

Ще се появи ли нова валута хегемон в света: Три сценария за развитие на глобалната финансова система

Възможно ли (скоро) доларът да загуби позициите си на международните финансови пазари

Втората акция е на Teck Resources - канадската минна компания Teck Resources добива въглища, мед, цинк и други метали в Канада, САЩ, Чили и Перу. Освен това тя има сериозни инвестиции и във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), поставяйки си за цел да стане въглеродно неутрална до 2050 година.

Обаче от началото на годината Teck Resources имаше неблагополучия заради понижените цени на металите, намалените продажби на мед и цинк и нарасналите разходи през последното отчетено тримесечие.

Така, за първото тримесечие на годината, приходите на Teck Resources са спаднали с 18% на годишна база до 3,79 милиарда канадски долара (около 2,8 милиарда щатски долара), което с 240 милиона канадски долара по-малко от предварителната прогноза. Коригираната печалба за периода е 1,81 канадски долара на акция, т.е. почти колкото предварителната оценка от 1,82 канадски долара.

Въпреки посоченото, компанията обяви че ще продължи да се придържа към предварително "начертаните" си производствени планове за годината.

Сорос отвори нова позиция в инвестиционния си портфейл за покупка на акции на Teck Resources, закупувайки 497 854 броя акции, които понастоящем се оценяват на около 22 милиона долара.

Възход или спад ще имат международните капиталови пазари през 2023-а, според Deutsche Bank

Възход или спад ще имат международните капиталови пазари през 2023-а, според Deutsche Bank

Признаци за възможно падане предвижда и известен финансист и инвестиционен банкер