Всеки инвеститор иска портфолио, което да генерира възвръщаемост, но намирането на правилните акции за това винаги е предизвикателство. Анализаторите на Goldman Sachs са разработили правило, базирано на данни, за да сортират масата от акции и да намерят акциите, които ще донесат солидна възвращаемост.

Ключът към "Правилото на 10-те процента" на Goldman се крие в прогнозирания ръст на продажбите на всяка компания. Инвестиционната банка търси акции с потенциал да покажат многогодишен ръст (CAGR) от 10% или по-висок. Според Дейвид Костин, главен инвестиционен директор и ръководител на инвестиционната стратегия на банката, бързият и постоянен ръст на продажбите е преобладаваща характеристика сред днешните водещи акции, докато те се изкачват в класацията.

Акции на тези две компании добави Сорос напоследък към инвестиционния си портфейл

Акции на тези две компании добави Сорос напоследък към инвестиционния си портфейл

В тези акции знаменитият инвеститор-милиардер е вложил общо над 50 милиона долара

"Опресняваме нашия екран "Правилото на 10-те процента", който идентифицира акции с реализиран и очакван годишен ръст на продажбите над 10% през петте години от 2021 г. до 2025 г.", отбеляза Костин.

Някои от най-добрите анализатори в Goldman Sachs препоръчват акции, които отговарят на критериите за "правилото на 10-те процента". Ще разгледаме две от тях, като използваме данните, извлечени от платформата TipRanks.

Как да търгувате акции, които са на път да направят ново дъно

Как да търгувате акции, които са на път да направят ново дъно

Навлизаме в "сезона на печалбите" в САЩ

И двете са компании от S&P 500. И двете са показали висок устойчив ръст на продажбите във времето - с голям потенциал за поддържане на това представяне.

SolarEdge Technologies (SEDG)

Първият избор на Goldman е SolarEdge Technologies, дизайнер и производител на микроинвертори, които са основна технология в слънчевите енергийни инсталации. Микроинверторите преобразуват постоянния ток, типът, произвеждан от фотоволтаичните панели, в променлив ток, който може да се използва в мрежата и в домакинските системи. SolarEdge е една от водещите компании в сегмента на микроинверторите в САЩ с приблизително 40% пазарен дял.

Банкова криза? За три дни Бъфет инвестира близо $500 милиона в акции на голяма енергийна компания

Банкова криза? За три дни Бъфет инвестира близо $500 милиона в акции на голяма енергийна компания

Berkshire вече е налял около 11,1 милиарда долара в Occidental

Компанията не почива единствено на бизнеса с микроинвертори; произвежда широка гама от соларни технологични продукти. Продуктовата линия включва системи за мониторинг на системи за фотоволтаично генериране, оптимизатори на мощността и дори захранвани със слънчева енергия зарядни устройства за EV за домашна употреба. SolarEdge предлага директно на жилищния пазар, както и на търговски клиенти, включително собственици на сгради, малки фирми, строителни клиенти и специалисти по монтажа.

Когато се разглежда през призмата на "Правилото на 10-те процента" на Goldman, SolarEdge показва прогнозиран CAGR на продажбите от 24% от 2022 г. до края на 2025 г. Малко компании могат да достигнат това забележително ниво на устойчив растеж.

Goldman Sachs предвижда значителен ръст на китайските акции

Goldman Sachs предвижда значителен ръст на китайските акции

Ръст от 24% до края на 2023 година прогнозират експертите

Текущото представяне на SolarEdge дава основателна причина да се смята, че ще съответства на прогнозите. Компанията показа няколко рекордни показателя във финансовите си резултати за първото тримесечие на тази година. Те включват рекордни приходи за тримесечие от $943,89 милиона, резултат, който е с 44% повече на годишна база и надвишава прогнозите с повече от $12,05 милиона. Печалбата на акция от 2.9 долара, също е значително над тази от 1.2 долара през изминалата година и надмина прогнозите с 95 цента.

В своето отразяване на SolarEdge за Goldman Sachs, 5-звездният анализатор Брайън Лий вижда диверсификацията на компанията като ключова подкрепа за нейния успех. Лий признава, че SolarEdge се е утвърдила на американския жилищен соларен пазар, но също така посочва, че бизнесът на компанията се разширява с най-бързи темпове в Европа и на търговските и индустриални пазари.

"За 2023 г. очакваме Европа да бъде един от най-бързо развиващите се региони, като общият брой на слънчевите инсталации е нараснал с повече от 25% на годишна база (очакваме ръстът да бъде в съответствие с общия пазар) срещу ръст на крайния жилищен пазар в САЩ от малко над 10% на годишна база и последните данни показват, че в крайна сметка може да се окаже по-лошо от това. Трябва да се отбележи, че доставките на SEDG за Европа представляват приблизително 60% от общите през първото тримесечие... По отношение на крайния пазар, 50%-60% от общите обеми на SEDG са били доставени до крайния пазар на C&I — който изглежда е останал стабилен и устойчив въпреки макро несигурността. С гореспоменатата динамика ние сме тактически по-позитивни по отношение на SEDG", смята Лий.

За тази цел Лий оценява акциите на SEDG като "Купува", което не е изненадващо в светлината на неговите коментари, и определя целева цена от $445, която предполага около 65% едногодишен ръст за акциите.

Като цяло, SolarEdge привлича 13 прегледа на анализатори наскоро, с разбивка от 12 към 1 в полза на покупките над задържанията. Акциите се търгуват за $270,42, а средната целева цена от $389,54 предполага печалба от 44% през следващите 12 месеца.

Intuit Inc. (INTU)

Втората акция, която разглеждаме, наскоро завърши най-силния си сезон за годината. Intuit е софтуерна компания, известна най-вече с двата си водещи продукта: TurboTax и QuickBooks. Тези софтуерни продукти предоставят услуги за изчисляване и подаване на данъци, счетоводни възможности и други счетоводни задачи, оптимизирани за домашна употреба или използване в малък бизнес. Другите продукти на компанията включват личния софтуерен пакет Credit Karma и популярната система за маркетингова автоматизация Mailchimp.

Продуктовата линия на Intuit е насочена към улесняване на воденето на финансови и маркетингови записи и автоматизация за непрофесионалисти, а компанията може да се похвали с над 100 милиона клиенти по целия свят. Компанията оперира от 20 офиса в 9 различни страни и миналата година е реализирала 12,7 милиарда долара общи приходи.

12 интернет акции определени от експертите като "евтини"

12 интернет акции определени от експертите като "евтини"

Интернет ни даде наистина много многомилиардни компании

Прилагайки правилото на Goldman, откриваме, че CAGR на Intuit от 2022 г. до 2025 г. е 13%, солидна цифра, която поставя компанията доста над прага от 10%, използван от Goldman за прогнозиране на бъдещ успех.

Компанията има достатъчно място за бъдещ растеж, тъй като най-големият й сегмент е подготовката на данъци - а пазарът за подготовка на данъци само в САЩ надхвърля 11,2 милиарда долара. В световен мащаб пазарът за подготовка на данъци се оценява на повече от 28 милиарда долара тази година.

Топ 10 на най-търгуваните акции за изминаващата 2022 година

Топ 10 на най-търгуваните акции за изминаващата 2022 година

А какво се случва с дълговите пазари в света

Компанията приключи своето фискално тримесечие на 30 април, отчитайки най-високи приходи от $6,02 милиарда, което е със 7% повече от периода на предходната година. В крайна сметка печалбата на акция на Intuit извън GAAP достигна $8,92, за 17% увеличение на годишна база и надмина прогнозите на анализаторите с 42 цента.

Каш Ранган, друг от 5-звездните анализатори на Goldman, излага няколко причини, поради които Intuit е готова да спечели от своя потенциал за растеж. Както пише анализаторът, "Виждаме няколко дългосрочни стимули за структурен растеж: 1) Generative AI може да затвърди пазарното лидерство на INTU, тъй като е в уникална позиция да използва огромно количество данни, свързани с данъците, с помощта на LLM. 2) По-широкият пазар за подготовка на данъци от приблизително $30 милиарда създава значителни възможности за TurboTax Live (който държи 3-5% от пазара) да улови дял. 3) Тъй като Intuit улавя само около 10% от обема от 2 трилиона долара, възникващ на неговата платформа, и като се има предвид, че 70% от B2B плащанията все още не са дигитализирани, очакваме предлаганите от него плащания да достигнат до 4-5 милиарда долара приходи. Способността на Intuit да използва лостове за разходи, за да стимулира ефективността въпреки по-ниската видимост на най-високата линия, също трябва да бъде възнаградена."

Adaro Minerals е компанията с най-поскъпналите акции в света за годината

Компанията с най-поскъпналите акции в света за годината

Пазарната капитализация на индонезийската компания достигна 4,5 милиарда долара

Количествено определяйки положителната си позиция, Ранган дава на акциите на Intuit рейтинг "Купува", заедно с целева цена от $565, което показва неговата увереност в едногодишен ръст от 25%.

Това е друга акция със силна консенсусна оценка за покупка от Улицата. Рейтингът се основава на 16 скорошни прегледа на анализатори, които включват 15 покупки срещу едно задържане. В момента акциите на Intuit се оценяват на $451,57, докато средната целева цена от $508,67 предполага приблизително 13% ръст за следващата година.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.