Протестите срещу високите цени на горивата дойдоха във възможно най-добрия момент за управляващите - момент на изключително силно поевтиняване на петрола на международните пазари, в съчетание със стабилизиране на нивата на еврото спрямо долара.

Всъщност цената на горивата по родните бензиностанции са много чувствителни към тези две компоненти - петрола и валутния курс. Петролната компонента допринася за около 45% от цената на горивата, докато останалите зависят от прилаганите налози.

Какво се случи с петрола и бензина?

От близо четири и половина годишния си връх през септември до момента, или само за около два месеца, цената на брента загуби над 30% от стойността си. В същото време петролът направи нещо, което не е правил от 1983-та година насам - понижи се през октомври в повече от 10 поредни сесии. Или казано по друг начин - създаде добра предпоставка за поевтиняване на горивата по родните бензиностанции.

Инвеститорите продължават да са изключително внимателни в търговията с петрол, след като от Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупредиха за безпрецедентна несигурност на петролните пазари, следствие на трудната икономическа среда и политическия риск. "Глобалната икономика все още преминава през много труден период и е много крехка", заяви към края на ноември, шефът на Международната Енергийна Агенция Фатих Бирол.

Колко печелят бензиностанциите от всеки литър заредено гориво? Говори Валентин Златев

Колко печелят бензиностанциите от всеки литър заредено гориво? Говори Валентин Златев

Цените ще поевтинеят още съвсем скоро, заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация и директор на "Лукойл България"

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs заяви също, че подновяването на колапса на цените отразява "загрижеността за свръх предлагане през 2019 г. и по-сериозните разпродажби при различни суровини, както и опасенията за ръста на световната икономика...".

Само благодарение на поевтиняването в цената на петрола на международните пазари бе налице потенциал за сваляне на цената на горивата с около 13%. Или от рекордните нива на най-масовия бензин А95 при 2.38 лева за брой - до 2.07 лева, където се намира в момента средната му цена. Това обаче без да се отчита промяната на курса на долара спрямо еврото.

Справка сочи, че към края на октомври, когато цената на бензина бе най-висока, еврото се разменяше при нива от близо 1.14 долара. От тогава насам е налице известно поскъпване на долара, заради глобалната несигурност, която насочват инвеститорите към "зелените пари" в търсене на "спасени".

Или за този период, еврото е загубило около 0.5% от стойността си, което все още не е чак такъв проблем за горивата в България

Иначе, ако погледнем назад във времето - по-точно към октомври на миналата година, когато за последно петролът се е търгувал при текущите си цени, ще видим, че най-масовият бензин се е продавал при средна цена от 2.03 лева за литър по родните бензиностации.

Бензинът падна под 2 лева

Бензинът падна под 2 лева

За първи път от октомври 2016 година

И макар това да е с 2% под текущите му нива, трябва да се имат предвид няколко фактора. Първо, тогава цената на петрола се повишава до текущите му нива, след като дълго се е търгувала под 50 долара. Тоест поскъпването по-скоро е било негативна промяна в тренда, за разлика от настоящия момент, когато цените слизат до това ниво, след дълга търговия над това ниво.

И второ - еврото бе далеч по-скъпо спрямо долара преди година. Тогава единната валута се разменяше при нива от над 1.1700 долара. Или понижението от тогава в еврото е над 3%.

В заключение, може да се каже, че в момента цената на най-масовото горило А95 е относително по-ниска, на база на петролната и валутната компонента, в сравнение с преди година. Остава вече въпросът, дали цените на горивата преди година са били справедливи, или не? Това обаче не е обект на текущото сравнение.