Правителството в Берлин продължава да е против въвеждането на съвместни облигации на страните - членки на еврозоната, заяви в петък говорител на финансовото министерство, следвайки информация в немската преса, че Европейската комисия е обсъждала подобна идея.

"Като цяло, негативното отношение на Федералното правителство към възможността за общи еврооблигации не се е променило", обяви в специално изявление говорителката на финансовото министерство Надин Калвей, цитирано от агенция Reuters.

Министерството има съмнения, дали ще има достатъчно търсене за подобни финансови инструменти, особено при кризисни ситуации, добави Калвей.

Повод за тези нейни коментари даде днешна информация на вестник "Хандлесблат", че Европейската комисия и централните банки в еврозоната са обсъждали планове за въвеждане на общи облигации в единния валутен блок, наречени "Европейски безопасни облигации" ("European Safe Bonds", или накратко ESB), пише bnr.bg.

Вестникът цитира документ, в който Комисията предлага новият заемен финансов инструмент да бъде проучен внимателно от Европейския съвет за системен риск (ESRB), който беше създаден в отговор на световната финансова криза преди години.

Междувременно ЕК отказа да коментира информацията на "Ханделсблат" за създаването на "Европейски безопасни облигации".

Попитана, дали може да потвърди тази информация, говорителката на комисията Наташа Бертоуд отговори: "Не, не мога да направя каквито и да били коментари по този въпрос. Комисията ще представи доклад за бъдещото на Европейския съюз през март 2017-а година. Към настоящия момент тя работи върху доклада."