Инвеститорът милиардер Карл Айкан предупреди в интервю пред CNBC за възможността за значителен спад на акциите в даден момент, тъй като "бесният растеж " на пазара винаги има драматичен край.

Неговата прогноза като че ли се сбъдна в момента на заявяването си, тъй като в понеделник фондовите пазари започнаха годината с най-тежкия спад от периода на дотком балона преди точно две десетилетия. Трите основни индекса паднаха с повече от 3% близо до обяд, като Dow падна със 700 пункта.

Грубото начало до 2021 г. следва знаменателна година за пазарите, в която S&P 500 се покачи с 16%, а някои технологични акции постигнаха драстични скокове, дори когато пандемията Covid-19 повдигна световната икономика.

Бързото покачване на акциите накараха някои стратези на Wall Street да загърбят пазара в близко бъдеще. Стратегът на Morgan Stanley Майк Уилсън заяви в бележка до клиенти в понеделник, че пазарът е "узрял за усвояване".

"По мое време съм виждал много бесни ралита с много погрешно оценени акции, но има едно общо между всички тях. В крайна сметка те се сблъскват със стената и влизат в голяма болезнена корекция. Никой не може да предскаже кога ще се случи, но когато това се случи, внимавайте за дъното", каза Айкан. "Друго общо между тях е, че винаги се казва, този път е различно. Но това никога не се оказва истината."

Инвеститорът отказа да бъде конкретен относно портфолиото си, но каза, че е добре хеджиран.

Айкан се прослави като активист инвеститор. В понеделник сутринта Herbalife обяви, че изкупува обратно акции на стойност 600 милиона долара от него и че представителите на активиста ще излязат от борда. Икан заяви, че времето за активизъм в Herbalife, в което той е инвестирал преди повече от осем години, е отминало, но планира да остане миноритарен акционер.