Китайската народна банка обяви, че планира постепенно да разработи система от правила за регулиране на финансовите технологии (FinTech) в страната.

Според Reuters, централната банка на Китай също така разкрива, че възнамерява да използва изцяло технологиите, за да увеличи кредитния поток и да намали финансовите разходи за бизнеса, както и да подобри способността за предотвратяване на рисковете.

Китай се превърна в развиващ се пазар на FinTech заради разширяването на средната класа, бързото цифровизиране и приемането на електронни плащания от гражданите. Страната напоследък наблюдава рязко нарастване на компаниите, използващи технологията, за да привлекат милиони потребители, които преди това не използват банкови услуги. Въпреки това, докато при технологиите всичко е наред, финансовите услуги (FinServ) притесняват президента на китайската финансова инвестиционна платформа Phoenix Finance.

Винс Джан казва на миналогодишната конференция East Tech West в Китай, че върху много фирми от FinTech сектора не се упражнява никакъв контрол, за да бъдат сигурни инвестициите както за потребителите, така и за икономиката на страната.

Много от тези корпоративните контролни механизми не са налице, казва той.

"Без подходящи механизми за контрол на риска, без подходящи регулирани начини за общуване, това потенциално ще се превърне в много голям риск", добавя той. "Предвиждам през 2019 г. правителството ще регулира повече. В тази област ще има все по-малко играчи. "

Джан не е първатият изпълнителен директор, които изразява своите опасения. По-рано през 2018 г. съоснователят на BlackRock Робърт Капито предупреди, че увеличаващата се конкуренция от все повечето нови китайски технологични компании, предлагащи финансови услуги, може значително да затрудни съществуващите западни фирми.

"Това е история, коят мисля, че не свършва много добре", казва Капито на едно събитие в Швейцария през април. "Apple не беше в музикалната индустрия, Google не беше в индустрията за мобилни телефони, а Amazon не беше в бизнеса с хранителни стоки - докато не станаха. Технологичните компании ще навлизат на пазара на финансови услуги по много, много агресивен начин. "