Големият срив на фондовия пазар през 1929 г. беше тежко събитие за инвеститорите, което доведе до спад на стойността на акциите от 89% през следващите три години. Той се състоя в края на октомври 1929 г. и неговия 90-и рожден ден е време да си спомним ключовите уроци за инвеститорите, които днес се подготвят за следващия голям срив, пише Марк Колаковски от Investopedia.

Петте ключови урока са следните:

  • Стратегията "купувай и дръж" дългосрочните инвестиции не гарантира доходност

Дори през последните десетилетия това можеше да е губеща стратегия. Dow Jones беше най-следеният барометър години наред, преди настъпването на Голямата депресия. От върха си през септември 1929 г. до дъното през 1932 г. индексът се срина с 89%. Трябваха му 25 години - до ноември 1954 г., преди той отново да достигне стойността си от преди срива.

През този период на теория инвеститорите, които държаха акциите си, трябваше да получават дивиденти и да възстановят част от загубите си. Но само 7% от домакинствата от средната класа са посочили в анкета на Федералния резерв, че предпочитат да инвестират в акции, вместо да спестяват в банки, спестовни сметки или недвижимо имущество.

  • Плащането на големи премии, за постигане на растеж, може да бъде рисково

Макар акциите на много компании да имаха норма на цената на акция спрямо доходността от нея (P/E) между 14 и 19, по време на настъпването на Голямата депресия този индикатор за много от бизнесите беше значително по-висок. Например Radio Corporation of America, макар да не изплаща дивиденти, постигна P/E от 73.

Освен това много инвеститори през 1929 г. са склонни да плащат огромни такси, за да поверят парите си на някои от инвестиционните мениджъри звезди. В статия от The Magazine of Wall Street се посочва, че е "разумно" да се плаща такса между 150 и 200% над нетната стойност на активите на един фонд "ако предишните постижения на ръководството показват, че той може да постигне доходност от 20% или по-висока."

  • Следващият крах може да настъпи ненадейно

Сривовете често са ненадейни. Малко или никои от пазарните анализатори през 1929 г. не очакват такъв. Сред изключенията е икономистът Роджър Бабсън, който препоръчва на инвеститорите да зарежат акциите още от 1926 г. През следващите три години Dow Jones нараства със 150% до върха си от 1929 г.

  • Борсите могат да се сринат, въпреки че печалбите на частните компании растат

През 1929 г. корпоративните печалби растат значително по-бързо от цените на акциите им, които, както стана ясно по-горе, се търгуваха при относително разумна оценка според историческите стандарти. Но през 2019 г. много от компаниите декларират спад на печалбите.

  • Достигането до дъното може да отнеме значително по-дълъг период от време, отколкото повечето експерти мислят

Dow Jones се срина с 23% на 28 октомври и с още толкова - ден по-късно. Тези дни останаха известни като "Черния понеделник" и "Черния вторник". След масовото разпродаване от предишната седмица, към този момент индексът беше изгубил 40% от върха си от 3 септември 1929 г. Най-изявените пазарни анализатори от тези времена мислиха, че най-лошото е отминало, но, както стана ясно по-горе, мечешкият пазар се задържа три години.