Август е към средата си. И макар, като цяло, това да не е звезден месец за акциите от индекса на сините чипове S&P 500, традиционно той е добър период предимно за технологичните компании, като производителя на чипове Nvidia Stock (NVDA) и компанията за обработка на данни Broadridge Financial (BR).

Всъщност, 12 акции в широкия щатски индекс S&P 500, включително Global Payments (GPN) и Adobe, се представят по-добре през всеки осми месец на годината за последните пет години, според анализ на Business Daily и Marketsmith и S&P Global Market Intelligence.

Да насочат вниманието си към компании с традиционно силно представяне през най-отпускарския месец на годината е важно за инвеститорите, защото представянето на индексите не е особено силно.

Индексният фонд, базиран на широкия щатски индекс SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), е регистрирал средно повишение от само 0.3% през август за последните пет години.

Миналата година бе изключение, когато SPY нарасна с 3.2% и регистрира най-доброто си представяне за разглеждания период.

Но най-лошият август през последните пет години дойде през 2015 г., когато SPY падна с 6.1%. Или август може да се определи, като относително волатилен месец на годината за щатските пазари.

Август е месец на технологичните компании

Осмият месец определено може да се определи като месецът на технологиите. Секторният индексен фонд SPDR ETF (XLK) е белязал ръст от средно 1.7% през последните пет години.

Инвеститорите е добре да имат предвид, че четири сектора от широкия индекс - здравеопазване, материали, потребителски стоки и енергия - отчитат средни загуби през август на последните пет години.

Най-лошото представяне сред тях принадлежи на индексния фонд следящ енергийния сектор - SPDR Fund (XLE), регистрирал понижение от 1.9% средно през август.

Технологичният сектор е единственият от 11-те сектора на широкия щатски индекс, представял се по-добре от пазара през четири от последните пет години през август (като изостана единствено през 2014-та година).

Миналия август индексният фонд, следящ представянето на технологичните компании, XLK скочи с 6.6%, като победи всички сектори. Той също се представи над два пъти по-добре от пазара, съпоставен със SPY - добавил 3.2% към стойността си през август.

И пет от 12-те най-добре представящи се акции от широкия щатски индекс S&P 500 през август са в сектора на информационните технологии (виж таблицата по-долу).

Най-добрата акция през август: Nvidia

Снимка 438366

Нито една акция не се доближава по представяне до производителя на графични чипове Nvidia, през август. Акциите се повишават средно с 10% през осмия месец на последните пет години. Миналия август беше особено силен, когато акциите добивах близо 15% към стойността си.

Нещо повече - акциите на Nvidia са се повишавали с двуцифрени проценти през три от последните пет години, като никога не са регистрирали загуба през август.

Ръстът на печалбата за тримесечието до края на юли на Nvidia традиционно е силен и съдейства за доброто представяне на акциите на компанията. Миналия юли отчетената печалба на акция от компанията се повиши с 92%, което бе второто най-силно тримесечие за годината.

Тази година, резултатите на компанията се очаква да са дори още по-критични. Печалбите паднаха с 53% и 57% през последните две тримесечия и анализаторите очакват ново понижение от 41%, когато резултатите бъдат оповестени на 15-ти август.

По-слабо от очакванията понижение на печалбата, или по-добри прогнози за следващото тримесечие, могат да доведат отново до позитивни августовски изненади за инвеститорите. За последната една година акциите на компанията са поевтинели 35.1%, на фона на ръста в широкия щатски индекс от 3.6%.

Или пред инвеститорите може и да има добри инвестиционни възможности, ако историята се повтаря. Добрата новина е, че от началото на месеца, акциите на Nvidia са поевтинели с близо 6%, което означава, че трябва да се повишат още по-сериозно, ако се завършат този август с традиционното си за последните пет години представяне.

Разбира се, добре е инвеститорите да имат предвид, че случвалото се в исторически план не е никаква гаранция за това, което ще се случва с един актив.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции, или други финансови активи