Много малка част от американците декларират сделките си с криптовалута пред данъчните власти.

По-малко от 100 от 250 000 федерални данъчни декларации, подготвени и подадени през годината досега, са попълнили специалния формуляр за печалби и загуби от криптовалути. Това е по-малко от 0.04% от общия брой на подателите, показва проучване на консултантската компания Credit Karma Tax.

"Обикновено американците с по-сложни данъчни ситуации подават декларации по-късно през данъчния сезон, особено ако очакват, че ще дължат пари. "Въпреки това, като се има предвид популярността на Bitcoin и криптовалутите през 2017 г., очакваме повече хора да докладват", заяви генералният мениджър на Credit Karma Tax Джагджийт Чаула.

52% от подателите на компанията през този данъчен сезон са милениали, а само 14% са над 55 години.

Инвеститорският интерес към Bitcoin и други криптовалути рязко се вдигна през миналата година, а цените им се повишиха с няколко хиляди процента.

Липсата на декларации за криптовалутите "подчертава трудността точно да се отчетат печалбите и загубите ви от търговцията с криптовалута", казва Брандън Уилямс, бивш инвестиционен банкер, който е независим търговец на криптовалути през последните 2 години.

Уилямс заяви, че изпълнява повече от 2 сделки на ден с криптовалути и използва онлайн услуга, наречена CoinTracking, която записва тези транзакции за данъчни цели. Обемът и нестабилността на виртуалните валути означава, че са нужни поне 3 или 4 часа на всеки 2 седмици, за да се отбележат печалбите и загубите от търговията.

Данъчните власти в САЩ разглеждат криптовалутите като собственост, а не като валута. В резултат на това сделка като продажбата на Bitcoin за друга цифрова монета е облагаема, тъй като се счита за продажба на имот за пари, които след това се използват за покупката на друга криптовалута. Доходите, получени от създаването на биткойни чрез процеса на "копаене" също са облагаеми, посочват от регулатора.

Уилямс смята, че би било по-разумно за него, ако криптовалутите се третират като валути, а определянето като собственост е "спирачка по пътя на широкото им приемане". Той ще почака до наближаването на април, за да подаде необходимите декларации, надявайки се до тогава да има по-голяма яснота от страна на данъчните какво би било приемливо.

Около 1 милион души са подали данъчни декларации чрез Credit Karma, които стартираха безплатната си данъчна услуга през миналата година. Това превръща компанията в 5-ата най-голяма компания, изпълняваща тези услуги.

Друго проучване, проведено през ноември, установи, че малко повече от 1/3 от анкетираните не смятат да отчитат трансакциите в бикойни пред данъчните. 64% от хората заявиха, че планират да отчетат или вече са отчели сделките си, свързани с криптовалутата.

Как е в България?

В България доходите от продажба на криптовалути се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи плосък данък 10%.

Тези доходи се третират като доходи от продажба на финансов актив и се декларират в специална таблица в едно от приложенията на годишната данъчна декларация.

Срокът за подаване на декларациите е до 30 април на годината, последваща тази, в която е получен доходът. В същия срок трябва да се плати и дължимият данък.