Въпреки скорошните сътресения, цената на най-голямата криптовалута Bitcoin скочи с около 250% през последната година. Цената на Bitcoin надхвърли 60 000 долара по-рано тази година, след което се срина и загуби около 40% от стойността си за няколко седмици.

Много инвеститори в криптовалути обаче смятат, че Bitcoin ще надмине достигнатите досега върхове и ще стимулира растежа на други по-малки криптовалути, пише Forbes.

Основателят на инвестиционна компания за криптовалути Pantera Capital прогнозира, че "масовото приемане" на Bitcoin би могло да повиши цената на криптовалутата с около 1500% през следващото десетилетиe.

"Направихме проучване, което показа, че броят на хората, използващи биткойн ще се увеличава, а заедно с това и цената му" заяви основателят на Pantera Capital Дан Морехед.

Навлизането на биткойна и криптовалути като цяло се увеличи през последната година. Големи платформи за разплащане, като PayPal и финтех компании като Square, позволяват на потребителите да купуват и търгуват с подобни активи. И Amazon може да започне да приема плащания с биткойни още преди края на тази година. Съмненията се поpодиха след като компанията публикува обява за работа, гласяща, че иска да наеме експерт по дигитални валути и блокчейн.

По-рано тази година милиардерът Илън Мъск обяви, че Tesla е купила биткойни на стойност 1,5 милиарда долара през февруари.

Движение

В края на миналия месец най-голямата криптовалута в света Bitcoin повиши цената си и достигна 39 000 долара за първи път от средата на юни.

От средата на април досега Bitcoin загуби около половината от стойността си. През април криптовалутата докосна връх от 64 000 долара, след новината, че Tesla може отново да започне да я приема като разплащателно средство.

И все пак неотдавна JP Mogan заяви, че Bitcoin не е достатъчно ликвиден, за да бъде успешно положен като законно платежно средство в Ел Салвадор.

Общият обем на изтъргуваните биткойни за последната година е под 5% от общия изкопан бpой, според банката.

В последните дни криптовалутата удължи оттеглянето си, тъй като купувачите продължават да приберат печалби от нивото на съпротива от 40 000 долара, пише Coindesk.

Криптовалутата се търгуваше на ниво от около 38 000 долара и се понижи с около 4% през последната седмица. Текущите регулаторни проблеми в САЩ и Китай държат някои купувачи на биткойни встрани. "Очакваме оттеглянето да отпадне за една до две седмици близо до 50-дневната пълзяща средна стойност около 34 000 долара, след което биткойнът вероятно ще изчисти 42 600 долара за ревизирана възходяща цел близо до 51 000 долара", каза Кейти Стоктън, управляващ директор на Fairlead Strategies.

"Това рали беше толкова бързо, че трябва да внимавате колко бързо се ускорява през последните няколко седмици", каза Джей Джей Кинахан, главен пазарен стратег в TD Ameritrade.

Някои стратези казват, че спадът на биткойна е само редовно отдръпване, след като се повиши силно в началото на миналата седмица. Подкрепящите коментари от милиардера Илон Мъск и Кати Ууд от Ark Investment Management LLC, както и спекулациите относно евентуалното участие на Amazon.com в сектора на криптовалутите помогнаха за поскъпването му.

"Ако наистина се възстанови, ще има доста бичи настроения", казва Мат Малей, главен пазарен стратег на Miller Tabak + Co.

Криптовалутите също са във фокуса на регулаторите през последните дни - нов тласък на Конгреса да изисква крипто брокерите да отчитат транзакциите пред Службата за вътрешни приходи може да създаде някои нежелани данъчни сметки, стана ясно през тази седмица.

*Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционни решения