Инвеститорите от всички краища на света наливат пари в американски финансови активи — знак на доверие, че най-голямата икономика в света ще успее да премине през предизвикателствата на пандемията по-добре от много други, пише The Wall Street Journal.

През първото полугодие на 2021 г. инвеститорите са вложили над $900 млрд. в американски взаимни и борсово търгувани фондове, на нетна база, по данни на Refinitiv. Това е рекорд поне от 1992 г. досега.

Притокът на свежи средства подкрепи ралито на американските акции, които достигнаха рекордни стойности преди тези в Европа и Азия. През 2021 г. S&P 500 добави 17%, докато германският DAX записа 14%, Shanghai Composite 2,2%, а Nikkei остава без особена промяна.

Макар че новите варианти на Covid-19, инфлацията и промените в политиката на централната банка имат потенциала да забавят възстановяването на американската икономика, то не изглежда особено вероятно да нанесат твърде значим удар върху него.

Goldman Sachs очаква до края на годината международните инвеститори да вложат още $200 млрд. в американски акции.

Икономисти очакват американската икономика да нарасне с 6,9% през 2021 г., изпреварвайки повечето развити и развиващи се икономики по света, включително еврозоната, Япония и Великобритания.

Анализатори предупреждават, че притокът на средства често следва скорошни пазарни победители и залозите могат да се окажат твърде оптимистични. Компаниите в S&P 500 се търгуват срещу 28 пъти печалбата им за последните 12 месеца, според FactSet. Това е невиждано от 2000 г. ниво.

Те подчертават още, че инвеститорите могат да изпуснат потенциална възвращаемост, ако не мислят глобално. От декември 1969 до февруари 1989 г. американските акции са донесли средногодишна печалба от 8,5%, докато останалите акции от развитите пазари са спечелили на инвеститорите си 15,5% годишно. От януари 1999 до октомври 2010 г. акциите на развиващите се пазари са донесели 14,7% възвращаемост, изпреварвайки с доста печалбата от 0,3% в САЩ.

В последните години обаче си заслужаваше да се инвестира в най-голямата икономика. Индексът на MSCI, който следи кошница от световни акции, носи 10% годишно от 2009 до 2019 г., но едва 5%, ако бъдат изключени американските. През тази година MSCI World Index носи над 14%, но едва около 8% без щатските компании.