Огромна опашка се изви пред входа на шведската верига за мебели и стоки за дома IKEA в Ростокино край Москва, след като компанията обяви планове си да затвори временно магазините си в Русия. Въпреки препоръката на служителите на IKEA да напуснат опашката, хората продължаваха да се надяват да влязат в магазина.

Компанията за обзавеждане на дома IKEA обяви, че спира дейността си в Русия и Беларус от 5 март 2022 г. поради конфликта между Русия и Украйна.

Снимка 565772

Източник: Снимка: Getty Images

Междувременно се образува и опашка от хора, желаещи да теглят щатски долари на банкомат на Tinkoff в супермаркет на улица Тверская в Москва. Малката зала, в която се намира банкомата, не успя да побере всички желаещи да теглят валутата. В резултат на това опашката се разпростря до съседен супермаркет.

Снимка 565770

Източник: Снимка: Getty Images

Инвазията на руската армия в Украйна доведе до рязко падане на руската рубла, което принуди хората да се редят на опашки пред банки и банкомати, за да изтеглят щатски долар, тъй като се притесняват, че спестяванията им ще обезценят още повече в близко бъдеще.

Снимка 565771

Източник: Снимка: Getty Images

Опашки се извиха и пред банкомат на Сбербанк в универсалния магазин GUM. На 24 февруари САЩ обявиха, че налагат санкции на големите руски банки, включително Сбербанк и ВТБ в отговор на специалната военна операция в Украйна.

Снимка 565768

Източник: Снимка: Getty Images

Ето кои компании напускат Русия и каква "оферта" им отправи Москва

Ето кои компании напускат Русия и каква "оферта" им отправи Москва

Предлага се бърза процедура по обявяване на фалит на напускащите чуждестранни компании

Инфлацията в страната за вносните стоки. Според Асоциацията на независимите аптеки отслабването на рублата е накарало доставчиците да повишат цените на лекарствата, особено на вносните лекарства, с между 2 и 25%, а цените на някои лекарства с 40  на сто. Това доведе до повишаване на цените на лекарствата в аптеките.

Снимка 565769

Източник: Снимка: Getty Images